utalványt kaptak a diákok

2020.09.11. 11:30

Rászoruló gyermekek iskolakezdéséhez nyújtott segítséget a karitász

Tizenhat rászoruló gyermek iskolakezdési utalványt vehetett át csütörtökön a Veszprém Főegyházmegyei Karitásztól a Padányi Katolikus Iskolában.

Juhász-Léhi István

Szijártó László (balról a második) elmondta, a diákok utalványt kaptak

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az eseményen Szijártó László, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte a vendégeket, köztük a támogatásban részesülő fiatalokat. – Ez az a támogatás, amelyet a Katolikus Karitász úgynevezett Betűvető programként emleget, és idén tizenhat olyan diák vehette át a Padányi iskolában, akinek nehezebb a helyzete, az élete – mondta Szijártó László. A segítség utalvány formájában érkezett, illetve a támogatók segítségével azt helyezték a kiosztott csomagokba, amire szükségük lehet a gyerekeknek, köztük például tanszereket is. Megtudtuk: a Veszprémi főegyházmegye területén összesen több mint 2,3 millió forint értékben tudtak, tudnak segíteni a családoknak.

Tornavölgyi Krisztián, a főegyházmegye kancellárja arra hívta fel a figyelmet egy régi latin mondással, hogy nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Szerinte a tanulásnak és az új ismeretek elsajátításának állandónak kell lennie, továbbá úgy fogalmazott: az idő és a közösség ajándék, amit az Isten ad. – Az együttlétet éljük meg ajándékként, ami arra is jó, hogy formálódhatunk, és jó emberek lehetünk – hangsúlyozta Tornavölgyi Krisztián. Hozzátette: a hozzájárulás, amit a főegyházmegyei karitász ad, sokak szeretetének és segítségének a jele.

– Veszprém büszke isko­laváros létére, amely részben a hagyományain lapul, részben pedig az összefogásban rejlik – mondta Brányi Mária alpolgármester. Megjegyezte, a város életében komoly szerepet vállal az oktatásban a katolikus egyház, hiszen az óvodai szerepvállalástól a felsőoktatási intézményekig jelen van. Az is egyedülálló, amit a veszprémi diákok érnek el a különböző versenyeken, ebben ugyancsak jelentős szerepe van a katolikus egyház társadalmi szerepvállalásának, amely az oktatáson túl kiterjed a kultúrára és természetesen a szociális területre is. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy mindez példát mutat a társadalomnak.

Szijártó László (balról a második) elmondta, a diákok utalványt kaptak Fotó: Penovác Károly/Napló

Darnai János, a Padányi Katolikus Iskola lelki igazgatója úgy fogalmazott, ha mindent nem is tehetünk meg, azonban hiba lenne azt a kicsit nem megtenni. – Mindez sok munkával, áldozatvállalással jár, amiről talán nem is tudunk – mondta Darnai János. Megjegyezte: igazán szép tud lenni az, ha olyat tudunk adni másnak, ami számunkra is értékes.

A házigazda Padányi Katolikus Iskola nevében Szabó László Miklós igazgató az átadás kapcsán kijelentette: ha sok van, talán könnyebb adni, ha nincsen, akkor ezt a különbséget cselekvő szeretettel és rendkívüli munkával lehet elérni. Ez utóbbit is megköszönte a főegyházmegyei karitász lelkiismeretes munkatársainak.

A csütörtöki esemény végén tizenhat rászoruló diák vehetett át iskolakezdési utalványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában