Zöldváros projekt

2020.10.13. 11:00

Elindultak a földmunkák a várpalotai Thury-vár körül

A régészeti feltárás befejezését követően megkezdődtek a földmunkák is a várpalotai Thury-vár körül – tudtuk meg azon a bejáráson, amelyen Campanari-Talabér Márta polgármester és Mezei László városi főépítész is részt vett a napokban.

Szabó Péter Dániel

Mezei László főépítész vezette körbe a munkaterületen Cam panari- Talabér Márta polgármestert (jobbra) és Csővári Zsófia Réka önkormányzati képviselőt

Fotó: Szabó Péter Dániel

A Zöldváros projekt befejezése után a vár környéke a 18–19. században jellemző formáját mutatja majd. A római katolikus templom és a Táncsics utca között egy finoman lejtő térfelületet alakítanak ki egy Mária-kúttal. Feltöltik a vár előtt területet, valamint elbontják az Újlaky út és a vár előtti teresedést kettévágó támfalat. A projekt részeként az egykori szovjet katonai temető helyén pedig egy élővizes területet is kialakítanak egy tóval, illetve a várárok megújításával.

– A Szent István utca irányában már látszik a leendő tónak a medre. Régebbi térképeken látszik egyébként, hogy a várat mindig is természetes víz vette körül, az 1950-es évek során vezették bele a csatornába, és azóta is folyik. Ez is jól mutatja, hogy az általunk tervezett tó és vízfelület nem egy álom, megvan a szükséges háttere. Az a természetes forrásvíz táplálja majd, amely jelenleg a téren keresztülmegy, illetve annak környékén található – mondta Mezei László. Hozzátette, a munkálatok során középkori falmaradványok is felszínre kerültek. Ezek többségét megtartják és beillesztik a tereprendezésbe. A bemutatott tervek jelentősen nem változnak, a koncepció továbbra is az, hogy a vár keleti oldalának látványát az angolpark, intenzív növényzet és vízfelületek uralják majd.

Mezei László főépítész vezette körbe a munkaterületen Campanari-Talabér Márta polgármestert (jobbra) és Csővári Zsófia Réka önkormányzati képviselőt Fotó: Szabó Péter Dániel

– Tudtuk, hogy van egy rondella, egy barbakán a sarkon, a kettő között pedig volt egy falrendszer, amely folyamatossá tette ezt a 16. századi védművet. Ám azt, hogy ez milyen állapotban van, nem tudtuk. Aki a Táncsics utca felől megnézi a területet, látja, hogy szépen kirajzolódik a rondella íves fala. Ám nem csupán egy falról van szó, hanem egy többrétegű védműről, amely különböző vastagságokban rakódik rá az alapfalra. A feladatunk most az, hogy hozzáigazítsuk a terveket a földből előkerült értékes leletekhez. Továbbra is az a koncepció, hogy a várat a keleti oldalról az egykori vízfolyásokkal együtt szeretnénk megmutatni. A rondellára körülbelül kétméteres kiegészítés kerül majd, olyan magasságba építjük vissza, ami nagyjából az egykori terepszintet jelenti. Körben pedig gyalogos felületek jönnek létre a vár körül, igazodva az egykori gyalogos irányokhoz – közölte a főépítész.

A tervek szerint a műtárgyak nagy része, illetve a burkolt felületek alépítményei még idén elkészülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában