Összefogással, pályázattal a hitéletért

2020.10.20. 11:00

Hetvenéves az öreghegyi kápolna

A villamosított harang, valamint egy felújított kőkereszt megáldásával ünnepelték az idén hetvenéves öreghegyi kápolna búcsúmiséjét. A kellemes, színes belsővel rendelkező imahely pályázat útján külsőleg is rendezettebbé válhat.

Laskovics Márió

Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó szentbeszédében a Szűzanya példáján át a hitre nevelést hangsúlyozta

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent Anna-plébánia vasárnap tartotta az öreghegyi Szűz Mária Isten anyja-kápolna búcsúmiséjét. A szentmisét celebráló Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó megáldotta a tavasszal villamosított harangot, illetve egy keresztet is.

Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó a búcsúmise után megáldotta a kápolnához közeli, felújított kőkeresztet
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A plébános felidézte, az imahelyet 1948-ban kezdték építeni nagy összefogással, majd 1950. október 29-én szentelték fel a Szűzanya tiszteletére. Nemcsics Antal festőművész 1951-ben készítette el a festményeket, de idővel az oltár- és stációképeket lemeszelték. Aztán 1999-ben, az ötvenedik évforduló előtt önzetlenül és méltón újrafestette az alkotásokat.

A Szűz Mária Isten anyja-kápolna villamosított harangja reggel, délben, este szólítja imára az öreghegyi híveket
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Salgó Ferenc atya szentbeszédében kiemelte, a város hét katolikus templomából négy a Szűzanyának van felszentelve: a ferences Kisboldogasszony-templom Mária születésére, a Kálvária-templom az anyai fájdalmára, a bencés Nagyboldogasszony-templom és az öreghegyi kápolna a mennybevételére emlékeztet. Továbbá felhívta a figyelmet a krisztusi hit, a Mária-kultusz megújulásának szükségességére, a rózsafüzér imádságok fontosságára, s ezt az idén elhunyt Gál Jenő verbita szerzetespaptól (misszionárius, a Cursillo mozgalom meghonosítója) vett idézettel támasztotta alá: Magyarország nem az lesz, amivé a politikusok akarják tenni, hanem amivé a magyar anyák nevelik gyerekeiket. Így az anyák nagyhatalomnak számítanak. Legyenek ennek tudatában, és folytassák ezt a küldetésüket.

Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó szentbeszédében a Szűzanya példáján át a hitre nevelést hangsúlyozta
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A harang villamosítását azért gondoltuk fontosnak, hogy rendszeresen – reggel, délben, este – szóljon, hívjon imára a hangja. Az itt élő hívek adományaiból, 135 ezer forintból valósítottuk meg sárvári kivitelezővel. Tavaly is megáldottunk több felújított keresztet és egy haranglábat az Öreghegyben, ezúttal pedig Francsics Ferenc jóvoltából tisztult és újult meg a kápolnához közeli kőkereszt. Reménnyel tölt el, hogy bármibe is kezdünk, mindig vannak a Jóisten szeretetéről tanúskodó támogatóink – nyilatkozta Salgó Ferenc atya, aki bejelentette azt is, hogy folyamatban van egy pályázat benyújtása az Emberi Erőforrások Minisztériumához a kápolna külső felújításáért, állagának megóvásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában