Fókuszban az emberi tevékenység hatásai

2020.10.26. 11:00

Ismeretterjesztő előadást tartottak a Balatonról Felsőörsön

A Felsőörsi Zöld Esték rendezvénysorozat keretén belül Somogyi Boglárka limnológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatója tartott ismeretterjesztő előadást a tóról a közösségi ház tanácstermében.

Szendi Péter

Somogyi Boglárka limnológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatója

Fotó: Szendi Péter

Az előadásban az emberi tevékenység hatásáról volt szó, érintve a vízminőséget, a partvonal állapotát, az idegenhonos állat- és növényfajok behurcolását, valamint a klímaváltozást is. Elhangzott, hogy a tó vízminőségét alapvetően a vízben lebegő algák (fitoplankton) mennyisége határozza meg, és ha probléma van az algákkal, akkor az a megnövekedett foszforterhelés számlájára írható.

Ez történt az 1980-as években a Balaton nyugati területein (Keszthelyi-, Szigligeti-medence), amikor nagy tömegben szaporodtak el a tóban a fonalas cianobaktériumok. A foszfortöbblet forrása a befolyókon érkező szennyvíz és a mezőgazdasági területekről bemosódó műtrágya volt. Ezt a terhelést később jelentősen csökkentették olyan vízminőség-védelmi beruházásokkal, mint például a szennyvízkörcsatorna kiépítése a tó körül. Ennek hatására az algák mennyisége jelentősen csökkent a Balatonban.

Kivételt képezett ez alól 2019 nyara, amikor a Keszthelyi-medencében újra tömegesen elszaporodtak a cianobaktériumok. A tó parti övével kapcsolatban elhangzott, hogy a teljes partvonalnak csak mintegy 18 százaléka tekinthető természetközeli állapotúnak. A kikövezett, betonozott partszakaszok meggátolják a tó természetes tisztulását, egyes halak szaporodását, és kedveznek az invazív fajok megtelepedésének. A felszabdalt, feltöltött nádasok lassan pusztulásnak indulnak, élőviláguk szegényes. Az ember számos idegenhonos vagy invazív állatot telepített vagy hurcolt be a tóba, amelyek az eredeti fauna tagjainak élőhelyét veszélyeztetik napjainkban is. A legjobb példa a vándorkagyló, amely az 1930-as években került be a Balatonba, és mára óriási tömegben szaporodott el.

Somogyi Boglárka limnológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatója Fotó: Szendi Péter

Az előadás legfontosabb tanulsága, hogy az emberi tevékenység nagymértékben hat az egész tóra, veszélyeztetve annak funkcióit, biodiverzitását, ezáltal az ember által igénybe vett javakat is, ami végső soron – visszahatva magára az emberre – a tó partján élők alapvető jólétét fogja befolyásolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában