A helyi diákok nevezhetik el a területet

2020.10.12. 07:00

Közösségi programok színtere lesz a frissen telepített örökerdő Pápateszéren

Közösségi faültetéssel zárult a III. Pápateszéri Patakmalom Fesztivál programja: a helyiek 70 őshonos facsemetét ültettek el.

Polgár Bettina

Fotó: Önkormányzat

Megtudtuk, az akció az első lépése annak a folyamatnak, amely keretében a falu másfél hektáros központi területén úgynevezett örökerdőt alakítanak ki. A programot az időjárás is a kegyeibe fogadta: az előzetesen ígért eső helyett ragyogó napsütés várta a szorgos kezeket, akik részt vettek az éger-, a tölgy-, a nyárfa- és a juharcsemeték elültetésében.

A kezdeményezés mögött a WWF Magyarország és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség programja áll. A zöld szervezetek 2019 végén keresték meg a Bakony északi lábainál fekvő települést, ahol találtak alkalmas területet természetközeli élőhely kialakítására.

A felajánlott lehetőség találkozott a falu vezetésének elképzelésével, hiszen éppen akkor rendeződtek a község közepén található, mélyen fekvő terület tulajdonviszonyai, amelynek a település közösségi szerepet szánt.

– A fejlesztés szükséges forrásait a Magyar Nemzeti Bank biztosítja, amely az év elején szervezett nemzetközi konferenciájának környezetterhelését, szén-dioxid-kibocsátását szeretné ellentételezni a zöldterület kialakításával. Pápateszér az első olyan település, ahol ilyen fejlesztés valósul meg. Ugyan vannak hasonló kezdeményezések, ahol fák ültetésével kompenzálják egy-egy szervezet működésének vagy rendezvényének légszennyezését, de ez az első, ahol ez komplexen valósul meg: az örökerdő kialakításával nemcsak egy zöldterület jön létre, hanem élőhely is, ahol a helyi önkormányzat vállalja a terület gondozását, fenntartását – fogalmazott Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere.

Az időjárás is kedvező volt a munkához, ragyogó napsütés várta a szorgos kezeket Fotó: Önkormányzat

Kifejtette, az akción a helyiek mellett részt vettek a zöld szervezetek és a Magyar Nemzeti Bank képviselői is, akik a faültetést megelőző köszöntőjükben rámutattak: példaértékű folyamat indul el Pápateszéren, amihez reményük szerint egyre több település csatlakozik majd.

A fákkal beültetett területet hamarosan el is szeretnék nevezni, ehhez kapcsolódóan pályázati felhívást tettek közzé a település iskolája számára, amelyben névjavaslatokat várnak a diákoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában