Lassítanák a járvány terjedését

2020.10.08. 20:00

Levegőfertőtlenítőket kapott a balatonalmádi óvoda

Szülői kezdeményezésre tíz professzionális levegőfertőtlenítő készüléket kapott a Magocskák óvoda.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

– Sokáig az óvodai szülői munkaközösség elnöke voltam, és így most képviselőként is eljutnak hozzám a szülői kérések. Sipos-Kerese Éva keresett meg azzal, hogy jó lenne légfertőtlenítő készülékeket vásárolni az óvodának. Ennél a korosztálynál a maszk használata még nem elvárható, így ez jó megoldás lehet intézményen belül a járvány terjedésének megakadályozására. Az önkormányzat és a forgalmazó cég támogatásával tíz készüléket tudtunk beszerezni, így az összes csoportszobába jutott belőle. Jótékonysági adománygyűjtő akciót is indítottunk, hogy ilyen készülékeket a város iskoláinak is vásárolhassunk. A gyűjtést az Együtt-Egymásért Közalapítvány kezdeményezte, és az Aranyhíd Polgári Egyesület is rögtön mellé állt – mondta el Szűcs Enikő önkormányzati képviselő.

– Jelenleg 240 gyerek jár az óvodánkba, most is 40-45-en betegek.

Ezek a készülékek nemcsak most, a Covid-járvány idején hasznosak, hanem normál influenzás időszakban is.

Az óvodában a másfél méter távolságot nem lehet tartani. Egy beszoktatós kisgyereket nem lehet másfél méter távolságból megnyugtatni, ezzel nemcsak a gyerekeket, hanem a kollégákat is védjük – tette hozzá Beckerné Sabján Ottilia intézményvezető.

– Azzal kerestek meg, hogy a közalapítványon keresztül indítsunk gyűjtést a gépek beszerzésére. Úgy gondoltuk, hogy a saját tulajdonú és működtetésű intézményünket mi magunk szereljük fel ilyen légfertőtlenítő gépekkel. Egyébként is volt a Covid elleni védekezésre elkülönített keretünk, és van egy általános tartalékkeret is. Mivel jól sikerült a strandszezon, ebből a két keretből tudtunk átcsoportosítani, és megvásárolni az eszközöket – fejtette ki Kepli Lajos polgármester.

Tíz légfertőtlenítő készüléket kapott a balatonalmádi Magocskák Óvoda. Az átadáson Sipos-Kerese Éva, Szűcs Enikő, Beckerné Sabján Ottilia, Kepli Lajos és Lőkös Attila Fotó: Sági Ági/Napló

– Édesapám kórháztervező mérnök, és megkértem, hogy ajánljon olyan technológiát, amellyel a gyerekeket meg lehet védeni. Két iskolás lányom is van, és nem szeretnénk, ha kiesnének a tanulásból. Ráadásul a legtöbb gyerek tünetmentesen terjeszti a vírust, tehát hiába mérünk lázat, a vírus a levegőben van. Ezekkel a gépekkel a közösséget védjük, mert ha kiesnek az óvónők egy ilyen kisvárosban, akkor nem lehet hirtelen a helyettesítést megoldani – mondta el Sipos-Kerese Éva, a beszerzés kezdeményezője.

– Cégünk levegősterilizátorokat készít. Ez a készülék a termodinamika törvényei szerint működik. A hideg levegő leszáll, ezt a készülék beszívja. 200 Celsius-fokon kiégeti a levegőben lévő részecskéket, elpusztítja a vírusokat, a baktériumokat, semlegesíti az allergéneket. A készülék tetején sterilizált, visszahűtött levegő jön ki. A Magocskák óvodába kerülő készülékek 32 négyzetméteres teret képesek megtisztítani, ez elég a csoportszobákba – mondta el Lőkös Attila, a gyártó cég képviselője.

A Balatonalmádi Szociális Központ és az Együtt-Egymásért Közalapítvány további professzionális levegőfertőtlenítő készülékek beszerzésére indított adománygyűjtő kampányt. Egy támogatónak köszönhetően hat berendezést már átadtak a két balatonalmádi általános iskolának, de az a terv, hogy a település minden iskolai osztályába kerülhessen ilyen készülék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában