A természetvédelem szolgálatában

2020.11.28. 07:00

A Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Kopek Annamáriával beszélgettünk

Az ökoturisztika és a természetvédelem területén végzett szervezőmunkája elismeréseként Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta Kopek Annamáriának, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága osztályvezetőjének.

Sági Ági

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága

Kopek Annamária sokaknak ismerős lehet, hiszen az ökoturisztikai és környezeti osztály vezetőjeként gyakran szerepel a sajtóban is.

Mióta foglalkozik a nemzeti park ügyeivel?

– Harminckilenc éve, 1981 októbere óta dolgozom a természetvédelemben. Várpalotán születtem, ott jártam általános iskolába és gimnáziumba. Budapesten az ELTE-n geográfusként végeztem. Az egyetem mellett az országjárás-vezetői és az idegenvezetői képzést is megszereztem. Első munkahelyem Veszprémben a mai Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jogelődje, a Közép-Dunántúli Környezet- és Természetvédelmi Felügyelőség volt.

Kezdetben földtani értékekkel kapcsolatos ügyekkel foglalkoztam. A 1980-as évek elején kezdődött a védetté nyilvánítások nagy hulláma, így ezekben már részt vehettem. A nyolcvanas évek közepétől igény mutatkozott a természeti értékek bemutatására.

Ebben támogatást kaptunk az akkori Természetvédelmi Hivataltól is, így hoztuk létre az ország első tanösvényét, a Lóczy Lajos-sétautat Tihanyban. Ez volt az országban az első, ahol táblák segítségével mutattunk be természeti értékeket.

Egyre többet foglalkoztam a természeti értékek bemutatásával, így a kilencvenes évek közepétől először turisztikai menedzserként, majd 2000-től az ökoturisztikai és környezeti-nevelési osztály vezetőjeként komoly szakmai csapattal lehetőségem volt számos bemutatóhely, látogatóközpont kialakításában részt venni. A mai napig ezek segítségével ismertetjük meg a természeti értékeket. Egyre hangsúlyosabb a környezeti nevelési tevékenységünk. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park turisztikailag az ország második leglátogatottabb térségében fekszik. Fontos feladatunk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az értékek védelme és bemutathatósága között.

Mi elsősorban természetvédők vagyunk, az elsődleges feladatunk a természeti értékek védelme, és megőrzése. A tömegturizmus káros hatásaitól védve területeinket tematikus bemutatóhelyeket hoztunk létre. Salföldön és Kápolnapusztán az őshonos háziállatokat mutatjuk be, a Levendula Ház a levendulára, a Kis-Balaton a madárvilágra, Tapolca a barlangra és a vízi világra, a Pannon Csillagda a csillagokra összpontosít.

– Amikor egy projekten dolgozunk, az a végére a „saját gyerekünk” lesz – mondta Kopek Annamária, aki közel négy évtizede dolgozik a természetvédelemben Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága

Változnak-e az igények? Aktívabbak-e a Balatonhoz érkezők?

– Igen, eleinte fontos feladatunk volt, hogy a térségbe érkező emberekben tudatosítsuk, hogy itt található egy nemzeti park. Az elmúlt 10-15 évben megváltoztak az üdülési szokások, inkább csak hosszú hétvégékre, legfeljebb egy hétre jönnek a turisták, számukra a pihenés aktív kikapcsolódás formájában történik. Ezért is fontosak a túrakínálataink, a zárt terű látogatóközpontok, hogy rossz idő esetén is tudjunk programot kínálni. A szezon hosszabbításához jelentősen hozzájárulunk programjainkkal és létesítményeinkkel.

A mi osztályunk feladata, hogy kialakítsa a nemzeti park arculatát. Marketingmunkánk segítségével ismerik meg az emberek a természetvédelmi tevékenységet.

Fontos kommunikációs felületünk az online tér, a honlapunk és a közösségi oldalaink. Ezeken egy csapat dolgozik. Bemutatjuk a természetvédelmi munkát, szólunk a nemzeti parki védjegyes termékekről, túrázni hívjuk az érdeklődőket. Érdemes ellátogatni a honlapunkra és mazsolázni a kínálatunkból, akár a karácsonyra gondolva lehetőség van bemutatóhely meglátogatásához kapcsolódó ajándékutalvány vásárlására is. Környezeti-nevelési tevékenységünk keretében igény szerint előadásokat tartunk iskolákban és más helyszíneken is.

Az igazgatóság üzemeltet két erdei iskolát, Bakonybélben és Tihanyban, színes programot biztosítva a gyerekeknek. Szinte minden hétvégén vannak túráink, ezek természetismereti és geotúrák.

Nemrég elindult az e-bike programunk, 2021 áprilisától hetente kétszer indítunk majd kerékpáros túrákat Alsóörsre, Tihanyba, illetve egészen Dörgicséig lehet majd kerekezni.

A bemutatóhelyeinken működő boltokban nemzeti parkos termékek is megvásárolhatók. Számos kiadvány szerkesztését és termékek tervezését is az ökoturisztikai osztály munkatársai végzik. Több turisztikai projekt is folyamatban van az igazgatóságon, amelyben részt vesz az osztály is, így Balatonfüreden a Lóczy-barlang látogatóközpontjának építése, a Salföldi Major és a hegyestűi bemutatóhely felújítása.

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága

Sokrétű a munkája. Mit szeret benne a legjobban?

– Szeretem a rendezvények koordinálását, szervezését és lebonyolítását. Korábban még volt időm a szakvezetésekre is. Nagyon szívesen intézem a médiakapcsolatokat is. Amikor egy projekten dolgozunk, az a végére a „saját gyerekünk” lesz. Tevékenységünk egy komoly csapatmunka. Egy projektnek mindig nagyon komoly jogi oldala van, közbeszerzéseket kell lebonyolítani, ezt a pályázatkezelési és a jogi osztály nélkül nem tudnánk elvégezni. A bemutatóhelyeink üzemeltetése a pénzügyi és üzemeltetési osztály munkatársai segítségével valósul meg.

A természetvédelmi őrök számos esetben szakvezetéseken mutatják be a természeti értékeket, továbbá fotóik színesítik a honlapunkat, a közösségi oldalainkat. A honlapunkon a szakmai szövegeket a szakavatott kollégák, zoológusok, botanikusok, erdészek, agrármérnökök, geológusok írják. Fontosak számomra a turizmusban dolgozó partnereink. Hiszek abban, hogy csak közösen lehetséges a Balaton és térsége csodáinak megismertetése.

Mire a legbüszkébb?

– Boldog vagyok, hogy a magyar természetvédelem alakulásában szinte a kezdetektől részt vehettem.

Mindig is nagy kedvencem volt a Tapolcai-tavasbarlang, melynek fejlődését végigkísérhettem. Büszke vagyok rá, hogy egy látogatóközpontot tudtunk felépíteni a barlangra, és egy fantasztikus csapattal dolgozhatok együtt. Szívesen emlékszem 1982–83-ra, a Káli-medence védetté nyilvánítási folyamatára. Óriási élmény volt az első tanösvény kialakítása, a tihanyi barátlakások stabilizálása, bemutathatóvá tétele az utókor számára. Szerencsés vagyok, mert a munkámmal kapcsolatos a hobbim is. Szeretek gyalogolni, a természetet járni. Nordic walkingozok, négy éve jártam az El Caminón. Nekem a természet a legteljesebb kikapcsolódást adja. Jó érzés számomra, amikor másoknak is sikerül ezt megmutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában