Köztéri maszkviselés: eltérő a szabályozás megyénk városaiban

A tízezer lakosnál népesebb településeken a november 10-én megjelent kormányrendelet alapján helyben jelölték ki azokat a közterületeket, ahol a járványügyi veszélyhelyzetben kötelező a maszkviselés. Megkérdeztük a megye nagyobb városait, hogyan döntöttek.

Juhász-Léhi István, Laskovics Márió, Tóth B. Zsuzsa

20201113 Veszprém járókelők illusztráció. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Veszprém

A polgármesterek megkapták a felhatalmazást, hogy a tízezer főnél nagyobb lakónépességű település belterületén, közterületein, illetve nyilvános helyein meghatározza a maszkviselést, tudtuk meg az önkormányzattól. Ennek alapján Veszprémben november 12., csütörtök 5 órától kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése minden buszmegállóban, a buszpályaudvar teljes területén, a vasútállomás teljes területén, a belvárosban, minden közterületi és közforgalom számára nyitott parkolóban és a vásárcsarnok területén.

Az illusztrációk Veszprém belvárosában készültek Fotó: Pesthy Márton/Napló

A belterületi közterületek közül a Vár utcában, az Óváros téren, a Rákóczi Ferenc utcában, a Szabadság téren, a Kossuth Lajos utcában, a Főposta téren, a Szent Imre téren, a Mindszenty József utcában, a Hoffer Ármin sétányon, a Fortuna udvarban, a Gizella udvarban, a Sarolta udvarban, a Bagolyvári úton, a buszmegállókban és parkolókban, ideértve a nem kiépített parkolót is, maszkot kell viselni.

Pápa

Pápán Áldozó Tamás polgármester döntése értelmében nem határoztak teljes maszkviselési kötelezettségről, arányos és indokolt mértékű szigorítást vezettek be. A csütörtökön életbe lépett rendelet szerint a szájat és orrot eltakaró maszk használata hat éves kor felett kötelező kereskedelmi üzlet parkolójában, nyitva tartási idejében a piac teljes területén, valamint a nyílt vagy részben fedett tömegközlekedési váróhelyen, vagyis a busz- és vasúti megállók környezetében. Emellett szintén kötelező a maszkviselés akkor, ha egyszerre kettőnél több személy várakozik bölcsőde, óvoda, közoktatási intézmény, posta, gyógyszertár, pénzintézet és egészségügyi intézmény bejárata előtt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ajka

Ajkán kötelező a maszk viselése közterületeken november 14-e, szombat 5 órától. A száj- és orrnyílást teljes egészében elfedő maszk viselése minden hatodik életévét betöltött számára kötelező a város magas házas beépítésű utcáin és terein a parkok és a zöldterületek kivételével, jelentette be Schwartz Béla polgármester pénteken a városházán tartott sajtótájékoztatóján. A maszkviselés kötelező az alábbi helyeken: Tesco-körforgalom, vasútállomás, Payer bejárata, Sportcentrum, Kosztolányi út, Pénzes-híd, a Fürst Sándor, Rózsa, Rákóczi Ferenc, Hét vezér, Alkotmány, Béke, Kórház, Unna és Liget utca, Cserhát utca páros oldala, kórház és parkolója, valamint a Sport utca 21., Ifjúság utca 1/b, Móricz Zsigmond út 26., Petőfi Sándor út 49., Deák Ferenc út 56., Korányi utca. 20. és a Fő utca. 64. számú ház előtt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Tapolca

Tapolcán a piacokon kül- és beltéren kötelező a maszk viselése, valamint november 16-a, hétfőtől az Ady utcában a bíróságtól a kórház mentőállomás felőli sarkáig tartó útszakaszon – tudtuk meg Dobó Zoltántól. A polgármester egyéb helyszíneken az önszabályozásban bízik, mindenki saját belátására bízza, hogy visel-e maszkot, de kéri, hogy ahol többen, nagyobb közösségben vannak, például temetésen, mindenki tartsa be a távolságot, vagy tegyen fel maszkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában