Módosították a projektet

2020.11.21. 07:00

Sokba kerülne, nem épül meg a veszprémi várlift

Intézményvezetők kinevezéséről és a vár fejlesztését célzó projekt módosításáról is döntés született a megyeszékhely önkormányzatánál.

Marton Attila

Várlift nem lesz, de a Deák utcában látogatóközpont és gyermekfoglalkoztató épül

Fotó: Penovác Károly/Napló

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet alapján rendkívüli jogrend lépett életbe, így a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. A hagyományos közgyűlés megtartására ebben az időszakban nincs lehetőség. Ugyanakkor Porga Gyula, Veszprém polgármestere azt a gyakorlatot követi, hogy a döntések meghozatala előtt azok tervezetéről kikéri a képviselők véleményét, akiknek lehetőségük van kérdéseik, véleményük kifejtésére.

Az önkormányzat az európai uniós GINOP-pályázatból finanszírozta volna a várlift megépítését, azonban a projekt keretösszege nem elegendő a létesítményre. Ezért a városvezetés úgy döntött, nem épül meg a két lift és az azokat összekötő gyalogoshíd, valamint nem újítják fel az egykori piarista gimnáziumba felvezető várlépcsőt sem. A pályázati forrásból ugyanakkor az eredeti tervek szerint a Deák utcában, a vár alatti területen gyermekfoglalkoztató, látogatóközpont és kávézó épül. A korábban tervezetnél kevesebb épület, a Hősök kapuja és az Érseki palota kap díszkivilágítást a projekt keretében.

Várlift nem lesz, de a Deák utcában látogatóközpont és gyermekfoglalkoztató épül Fotó: Penovác Károly/Napló

Több intézményvezető kinevezéséről is döntés született. A Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény élére Varga Anikót nevezték ki, megbízatása 2021 januárjától 2025 végéig tart. A családsegítőt az eddigi vezető, Horváthné Kecskés Diána irányítja. A Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezetet 2021-től öt évig Fábián József vezeti.

Elfogadták az önkormányzat 2021-re vonatkozó vagyongazdálkodási irányelveit. Eszerint ingatlanértékesítésből 525 millió forint bevételre számít a város a jövő évben. Az előterjesztésből kiderül, 2014–2019 között mintegy 1,6 milliárd forint bevételhez jutott az önkormányzat ingatlanértékesítésből a tervezett közel kétmilliárd helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában