környezetvédelem

2020.11.05. 07:00

Teljesült a klímacél, csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Veszprémben

A korábban vállaltnál nagyobb mértékben és hamarabb csökkentette szén-dioxid-kibocsátását az önkormányzat.

Marton Attila

Fotó: PESTHY MARTON

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő (MSZP–LMP–P) az október 29-i közgyűlésen napirend előtt arról kérdezte a polgármestert, mennyivel csökkent a szén-dioxid-kibocsátás Veszprémben az elmúlt években. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) írásbeli válaszában felidézte, az önkormányzat a 2026-ig előretekintő klímastratégiájában a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 25 százalékos csökkentését vállalta az 1985–87-es évek szintjéhez képest a városban működő gazdasági társaságokkal együtt.

A 2018-as adatok szerint ezt a vállalást túl is teljesítette az önkormányzat, ugyanis 48,4 százalékos csökkentést sikerült elérni. Azóta tovább csökkent az önkormányzat szén-dioxid- kibocsátása, mert újjáépült az Egry úti óvoda, valamint több intézményben is végrehajtottak energetikai korszerűsítést.

Gerstmár Ferenc arról is érdeklődött a közgyűlésen, hogy a Március 15. utcai sportcsarnok és uszoda energetikai megújítására vonatkozó pályázat – amelyet a közgyűlés októberben visszavont – előkészítésére mekkora forrást fordított az önkormányzat. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) írásbeli válaszából kiderül, 2018 óta bruttó 33 millió forintot fizetett ki a város a projektterv és a kiviteli tervek elkészítésére, valamint az elektromos hálózat terve­zésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában