elismerés

2020.12.22. 11:30

A Gizella-díj birtokosai országosan öregbítették Veszprém hírnevét

Kövesdi Hanna, Vastag Richárd és a Veszprémi Művész Céh alkotóközössége kapta 2020-ban a Gizella-díjat.

Marton Attila

Idén májusban a járványhelyzet miatt nem tudták megrendezni a Gizella-napokat, amelynek részeként a rangos elismerést hagyományosan átadják, így a díjat a közelmúltban szűk körű átadón vehették át a díjazottak.

Veszprém szellemi, művészeti, épített környezeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért végzett kimagasló munkája elismeréseként Gizella-díjat adományozott a közgyűlés a Veszprémi Művész Céhnek. Az alkotóközösséget 1989-ben 14 Veszprém megyei képző- és iparművész hozta létre.

Kulcsár Ágnes, a Veszprémi Művész Céh elnöke Fotó: veszprémi önkormányzat

Fennállása alatt összesen 85 festő-, grafikus-, szobrász-, keramikus-, fotó- és képzőművész, valamint bútortervező, porcelántervező, tex­tiltervező iparművész vett részt a közösség tevékenységében. A méltatásban elhangzott, a céh tagjainak közös kiállításaival nemcsak Veszprém megyében, hanem az ország számos településén és többször külföldön is találkozhattak az érdeklődők.

Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Veszprém szellemi, művészeti értékeinek megőrzéséért, valamint a város nemzetközi hírnevének öregbítésében végzett példamutató munkája elismeréseként érdemelte ki a Gizella-díjat.

Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Fotó: veszprémi önkormányzat

A méltatásban elhangzott, a kisebbségi önkormányzatok megalakítása után egyre több szerepet vállalt a helyi szervezetben, valamint munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a veszprémi lett az egyik legfontosabb tagintézménye az egykori Oktatásügyi Minisztérium támogatásával működő Magyarországi Lengyel Nyelvoktatási Iskolának. A város közművelődési intézményeivel karöltve, a lengyel–magyar együttműködés jegyében tevékenysége nyomán Veszprém számos rangos kulturális, közéleti eseménnyel lett gazdagabb.

A közgyűlés Veszprém művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város hírnevének öregbítése érdekében végzett kimagasló munkája elismeréseként adományozott Gizella-díjat Vastag Richárd néptáncpedagógusnak. A laudációban elhangzott, 2012 óta a Szilágyi Keresztény Iskola főállású néptáncpedagógusa.

Vastag Richárd néptáncpedagógus Fotó: veszprémi önkormányzat

A tanítás mellett vezeti a veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttest és működteti a közkedvelt, Ricsi bácsi játszóháza elnevezésű programot. Közel ötszáz gyermeket oktat néptáncra Veszprémben, valamint számos megyei és megyén kívüli néptáncegyüttesnél tanít és koreografál. A tanítás mellett kiemelkedően érdeklődik a néprajz és a folk­lór iránt, elhivatottan kutatja a Balaton-felvidék és a Bakony táncos hagyományait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában