Balesetveszélyes közlekedés

2020.12.18. 14:30

Szabálytalan parkolással zavarják a Hunyadi János utca forgalmát Veszprémben

Az egyirányúsított utcában szabálytalanul parkolnak az út bal oldalán a lakók, ezzel az új forgalmi rend ellenére is nehézkes és balesetveszélyes a közlekedés.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Egyre bonyolódik a veszprémi Hunyadi János utca egyirányúsítása kapcsán kialakult helyzet, ugyanis, a forgalmi rend megváltoztatását, pont a lakók kérték az utca átmenő forgalmának csökkentése, és az ismétlődő balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében, ugyanakkor, mint arra több olvasónk is felhívta a figyelmet, jelenleg a lakók egy részének szabálytalan parkolása az új forgalmi rendet is megakasztja.

A szabálytalannak vélt parkolásról, megkérdeztük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot, akik érdeklődésünkre két vonatkozó KRESZ szabályra hívták fel a figyelmet:

A KRESZ 40. § (1) bekezdése szerint járművel megállni csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.

A (2) bekezdés szerint egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén – ha közúti jelzésből más nem következik – akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.

A KRESZ 41. § (1) bekezdése szerint a fentieket értelemszerűen alkalmazni kell a várakozásra is.

A lakók egy részének szabálytalan parkolása az új forgalmi rendet is megakasztja Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ezek alapján a rendőrség állásfoglalásában elmondta: a Hunyadi János utcában az úttest szélessége kevesebb, mint 7 méter. Amennyiben az úttest bal szélén egy személygépkocsi megáll, akkor a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve kevesebb, mint 5 méter szélességű hely marad. Ebből következően, hogy aki az egyirányúsított szakaszon az úttest bal szélén megáll, vagy várakozik, szabálysértést követ el.

Érdeklődtünk arról is, mire számíthat az, aki a tiltó táblák ellenére is behajt a Dugovics utca irányából a Hunyadi utcába és megkérdeztük azt is kiemelten ellenőrzik-e az utca forgalmát. A rendőrség válaszából kiderült: a Veszprémi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti tevékenysége során nem kezeli kiemelten a Hunyadi János utcában bekövetkezett forgalmi rend változással összefüggő jogsértéseket. Amennyiben a közterületi állomány közlekedési szabálysértést észlel, azt a hatályos jogszabályoknak megfelelően szankcionálja, függetlenül attól, hogy az milyen szabálysértés. Ez a behajtani tilos jelzőtáblával megjelölt útszakaszra történő behajtás esetén 30.000,- forint közigazgatási bírság kiszabását jelenti, melynek tekintetében az intézkedő rendőrnek nincs mérlegelési lehetősége, hanem a 410/2007. (XII.29.) kormányrendelet 6. sz. melléklete szerint kell eljárnia.

Az úttest bal szélén történő megállás, várakozás szabálytalan Fotó: Balogh Ákos/Napló

A rendőrség kiemelte azt is, hogy: a Hunyadi János utcának a Dugovics Titusz utca és Füredi út közötti szakaszát érinti az egyirányúsítás. A kihelyezett táblák mind a Dugovics Titusz utca, mind pedig a Gátfő utca kereszteződésében kiválóan észlelhetők, az utóbbi helyen az úttorkolathoz érkezőt kötelező haladási irány jelzőtábla is tájékoztatja az egyirányúsítás tényéről. A járművezetőknek ezek után nincs más feladatuk, mint a jelzések tiszteletben tartásával történő közlekedés. Ez alól a kötelezettség alól az sem adhat felmentést, hogy a forgalmi rend változást a közelmúltban vezették be, mivel ez a tény a szabályok megszegéséből előálló balesetveszély mértékét nem csökkenti.

A rutinból vezetés veszélyeire a szakemberek már számtalanszor felhívták a figyelmet, az ettől történő óvás a Hunyadi János utcában közlekedőkre is érvényes, azaz a közlekedési jelzéseket figyelmen kívül hagyók itt sem részesülhetnek kedvezőbb elbírálásban, mint máshol.

Fontos arra is ráirányítani a figyelmet – fogalmazott a rendőrség –, hogy akinek a vezetési gyakorlata megengedi a kisebb súlyú szabálysértések elkövetését, az előbb-utóbb már a súlyosabbaktól sem fog visszariadni. Ezt alátámasztó példákkal – záróvonal átlépés, gyorshajtás, előzési szabályok figyelmen kívül hagyása stb. – minden járművezető szinte naponta szembesül, ha rendszeresen közlekedik. Ebből következően a szabályok betartását mindenütt, minden helyzetben meg kell követelni, ellenkező esetben az emberek élete, testi épsége lesz a tét és komoly anyagi károk is keletkezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában