büdzsé tervezet

2021.02.13. 11:30

Egyensúlyban a költségvetés, gyarapodik a veszprémi ingatlanvagyon

Visszafogott, biztonságos és innovatív költségvetése lesz a megyeszékhelynek 2021-ben, jelentette be Porga Gyula polgármester.

Marton Attila

Porga Gyula, Veszprém polgármestere

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A városvezető elmondta, Veszprém idei költségvetési főösszege 46 milliárd forint lesz, ennek kétharmadát beruházásra és fejlesztésre, egyharmadát működési kiadásokra fordítják. A fejlesztési források jelentős összegét az európai uniós ciklus és a Modern városok program támogatása mellett az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program forrásai adják.

Porga Gyula (Fidesz–KDNP) közölte, a visszafogottságot az indokolja, hogy a járványhelyzet miatt a bevételek nem a korábbi években megszokott ütemben érkeznek be. Hozzátette, a büdzsé biztonságos, mert a legrosszabb forgatókönyvre készültek, ha pedig a tervezetthez képest nőnek a bevételek, akkor növelhetik a kiadásokat is.

Leszögezte, minden önkor­mányzati közszolgáltatás minősége megmarad a korábbi színvonalon, és nem kellett egyetlen intézmény vagy cég esetében sem csökkenteni a létszámot.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az innováció azt jelenti, hogy új utakat keresnek a költségvetésben: részben az EKF 2023 programnak köszönhetően ingatlanvásárlásokkal jelentősen gyarapodik az önkormányzat vagyona idén. Korábban már bejelentették a volt Balaton Bútorgyár területének és az egykori húsáruház épületének megvásárlását, de a tervek között szerepel a Kiskuti csárda épületének megszerzése és a vasútállomásnál a Magyar Máltai Szeretetszolgá­lat tulajdonában lévő egykori pos­taépületet megvásárlása is.

A polgármester megjegyezte, az önként vállalt kötelezettségeknél tudtak csökkenteni a kiadásokon, ám reményei szerint év közben a nyitásnak köszönhetően a vártnál több bevételhez jut az önkormányzat, és növelni tudják a sportszervezeteknek és a civil szervezeteknek juttatott támogatást.

A törvény szerint február 15-ig kell beterjeszteni a költségvetést a közgyűlés elé, a járvány miatt azonban nem tarthatnak nyilvános ülést. A polgármester hétfőn juttatja el a büdzsé tervezetét a köz­gyűlés tagjainak, akik kérdéseket tehetnek fel és véleményezik azt. A költségvetést on­line szavazás után február 25-én hirdetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában