sajtótájékoztató

2021.02.12. 11:00

Erősítenék a Pannon Egyetem regionális pozícióját

A helyi gazdaság erősítésének és az elvándorlás megelőzésének kulcsa az egyetem címmel tartott sajtótájékoztatót szerdán Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője és Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője.

Juhász-Léhi István

Gerstmár Ferenc és Ungár Péter sajtótájékoztatót tartott a Pannon Egyetem előtt

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ungár Péter szerint a kormány a járványhelyzetet kihasználva az egyetemek modellváltásával, privatizációjával foglalkozik. Mint elmondta, a Pannon Egyetem alapítványi fenntartásba adásáról tavaly decemberben döntött az Országgyűlés, míg jelenleg három nagy vidéki egyetem, a pécsi, a szegedi és a debreceni van soron. Úgy vélte, hogy amit a kormány modellváltásnak hív, az nem más, mint az egyetemeknek és vagyonuknak „átpakolása” magánalapítványokba.

Ungár Péter hangsúlyozta, hogy ezek az átalakítások nem az intézmények vezetésének kezdeményezésére történnek, nekik nincs beleszólásuk a modellváltásba.

- A kormány az állítja, hogy azért van szükség minderre, mert így biztosítható a fejlődés, szerintünk viszont sokkal inkább hatalmi ambíciókról és pénzügyi érdekről van szó – nyilatkozta az országgyűlési képviselő, aki hozzátette: a cél ennek ellenére nem lehet más, mint hogy a Pannon Egyetem regionális pozíciója, tudásközponti szerepe erősödjön.

Gerstmár Ferenc és Ungár Péter sajtótájékoztatót tartott a Pannon Egyetem előtt
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Gerstmár Ferenc mindezek kapcsán kijelentette, két szempontot szem előtt kell tartani, amikor a jövőben alapítványi fenntartásban működő Pannon Egyetemről gondolkodunk.

– Az egyik, hogy Veszprém és a térség települései ne ürüljenek ki, ne maradjanak jól képzett fiatalok nélkül – mondta, hozzátéve, hogy azok a diákok, akik lakóhelyükhöz minél közelebb szeretnének tanulni, ezt megtehessék. Másrészt az önkormányzati képviselő szerint Veszprém hazai startupfővárossá válhat, amennyiben műszaki és gazdasági végzettségű, vállalkozó szellemű tehetségek megfelelő feltételeket vehetnek igénybe a városban. – Ebben van feladata és felelőssége az önkormányzatnak is – mondta Gerst­már Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában