Tesztállomás Veszprémben: a mintavételhez ki sem kell szállni az autóból

Autós koronavírus-tesztállomás nyílt a napokban a megyeszékhelyen.

Marton Attila

A gyorsteszttel az orrból vett mintából a koronavírus jelenlétét mutatják ki

Fotó: Balogh Ákos/Napló-illusztráció

Az első úgynevezett drivethru tesztállomást az express-pcr.com és az Oktogon Medical Center közösen üzemelteti a város egyik benzinkútjánál öt napja.

A tesztállomáson PCR-tesztet és antigén gyorstesztet végeznek úgy, hogy az alanynak nem kell kiszállnia az autóból a mintavétel idejére sem. A PCR-teszt az orrból és garatból levett mintában jelenlévő vírus RNS-ét mutatja ki, akár már a tünetek megjelenése előtt. A gyorsteszt orrból vett mintából a vírus jelenlétét mutatja ki, és akkor pozitív, ha a koronavírus már megtalálható a véráramban és a légutak nyálkahártyáján, mondta el kérdésünkre Farkas Levente, az Oktogon Medical Center tulajdonosa.

A gyorsteszttel az orrból vett mintából a koronavírus jelenlétét mutatják ki Fotó: Balogh Ákos/Napló

Hozzátette, mindkét mintavételi eljárás esetében eddig kis számban bizonyultak pozitívnak a tesztek. Tapasztalatuk szerint a legtöbben külföldi utazás előtt veszik igénybe a teszteket – ehhez angol nyelvű igazolást is ki tudnak állítani -, és egyelőre az a ritkább, hogy valaki már meglévő tünete miatt keresi fel az állomást.

Farkas Levente kérdésünkre elmondta, a tesztállomást hosszabb távon tervezik üzemeltetni, várhatóan a pandémia végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában