Ezentúl törvény védi őket

2021.03.16. 11:00

Börtön is járhat a közutasok bántalmazásáért

Közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. út- és kezelői ellenőrei március elsejétől. Aki bántalmazza vagy megfenyegeti őket, öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, derült ki a társaság tájékoztatójából.

Kovács Erika

Kátyúznak a közutas társaság szakemberei. Ezentúl törvény is védi őket

Fotó: Balogh Ákos/Napló-archív

Mint közölték, a társaság dolgozóit sokszor nemcsak szidják, és trágár szavakat mondanak nekik, hanem fizikailag is bántalmazzák őket, ennek vethet véget a törvénymódosítás. Az útellenőrök munkája rendkívül fontos, hiszen nemcsak rögzítik az országos közutakon a feladatokat, hanem jelen vannak baleseteknél, bajba jutott autósokon vagy állatokon segítenek, télen kátyúznak, gondoskodnak táblák és egyéb úttartozékok soron kívüli javításáról. A kezelői ellenőr, hatósági jogkörben eljárva, ellenőrzik a túlsúlyos és/vagy túlméretes teherautókat a mérőállomásokon, illetve mobil egységekkel, és így adott esetben visszatarthatja a közlekedés biztonságára veszélyt jelentő járművet a probléma elhárításáig.

A Magyar Közút 2019-ben készített egy belső, reprezentatív felmérést, amelyet 1480 utakon dolgozó közutas töltött ki. Eszerint a szakemberek 88 százalékát, vagyis a felmérésben részt vevő, több mint 1300 embert sértegették már szóban, a türelmetlen autósok rendszerint trágár kifejezéseket mondanak nekik. A válaszokból kiderült, hogy az úton dolgozó közutasok több mint 20 százalékát dobálták már meg autókból, egyebek mellett paradicsommal, sörös dobozzal és műanyag flakonnal is, és minden harmadik közutast ledudáltak már munkavégzés közben.

Kátyúznak a közutas társaság szakemberei. Ezentúl törvény is védi őket Fotó: Balogh Ákos/Napló-archív

Március elsejétől viszont következményekkel járhat, ha valaki az útellenőrt vagy a kezelői ellenőrt munkája közben erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, bántalmazza. Az utak biztonságáért dolgozó szakemberek ugyanis, a Büntető Törvénykönyv szerint, közfeladatot ellátó embernek számítanak, így büntetőjogi védelemben részesülnek.

A társaság reményei szerint az újabb lépéssel sikerülhet visszaszorítani a különféle bántalmazásokat, ezzel is hozzájárulva a biztonságos munkakörnyezethez. Mindemellett hatékonyabban léphetnek fel az útellenőrök és a kezelői ellenőrök, például az illegális szemétlerakás visszaszorításában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában