Erdei szemétszedés

2021.03.04. 11:00

Félszáz zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze a Csurgó-kútnál

A Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (Hatesz) szemétszedést szervezett a Csurgó-kútnál. Döbröntei, bándi, herendi és farkasgyepűi lakosokból állt össze a kilenctagú „takarító” brigád.

Molnár Sándor

A természetvédők kidobott gumiabroncsoktól is megszabadították az erdőt Fotó: Hatesz egyesület

A természetszerető önkéntesek a megtisztított 500 méteres szakaszon 50 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze.

– Januárban egy szemetes területet fedeztünk fel Farkasgyepű határában, a közkedvelt Csurgó-kút megközelítési útvonalán. Elhatároztuk, hogy segítünk a természetnek – nyilatkozta a Naplónak Bácskai Péter, a Hatesz egyesület elnöke. – A szemétszedés a retró jellege miatt is különleges volt: 30-40 éves, a nagyobb esőzések által a völgybe szállított hulladék került a felszínre és éktelenkedett a Zöld sáv útvonala mellett. Jól lehetett tanulmányozni a különböző műanyagok bomlását, illetve nem lebomlását. Volt itt minden: néhány forintos tejes- és kakaószacskók, ablaktisztító, kromofágos üveg, antik fiókgomb, de még körmös rádiócső is előkerült a néprádiók korából. Az 500 méteres szakaszon, ahol a Bodas-patak csordogál a Bitva irányába, 50 zsákot töltöttünk meg, míg egy résztvevő család a Csurgó-kútig nézte végig a másik útvonalat – mondta.

A természetvédők kidobott gumiabroncsoktól is megszabadították az erdőt
Fotó: Hatesz egyesület

Az összegyűjtött szemeteszsákokat a Bakonyerdő Zrt. munkatársai szállították el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában