Három hete írhatják fel a háziorvosok a favipiravir hatóanyagú gyógyszert

Három hete írhatják fel a háziorvosok a favipiravir hatóanyagú gyógyszert az enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású koronavírusos megbetegedésnél.

Marton Attila

Favipiravir gyógyszert mutat a veszprémi Tündérkert patikában Alfási Tünde gyógyszertárvezető Kun-Gazda Melinda szentkirályszabadjai háziorvosnak

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ha időben kapja meg a beteg a készítményt, hasznos ez az új gyógyszer – mondta Steinhof Gábor veszprémi háziorvos. Hangsúlyozta, ha kettő-négy napja jelentek meg a beteg tünetei, és azok erősödnek, a háziorvosnak érdemes felírnia a gyógyszert, mert segítségével jó eséllyel megelőzhető a kórházba kerülés, a légúti szövődmények, tüdőgyulladás kialakulása.

Steinhof Gábor leszögezte, a favipiravir a tapasztalatai szerint segít a koronavírusos betegek állapotán, gátolja a vírusok szaporodását. – Az elmúlt hetekben már több mint tíz páciensemnek kellett felírnom a készítményt, és a gyakorlat azt mutatja, van helye a gyógyszernek a kezelésben, a betegek ugyanis jobban lettek, gyógyulásuk felgyorsult, köhögésük, légszomjuk csökkent – fogalmazott a háziorvos.

Hozzátette, egy új szabály szerint már akkor is felírhatják a favipiravirt a háziorvosok, ha a beteg a Covid19-re jellemző erős tüneteket mutat, de pozitív teszteredménye még nincs. A szakember arra is felhívta a figyelmet, enyhe tüneteknél indokolatlan a gyógyszer használata. Steinhof Gábor a gyógyszer adagolási előírásáról is beszélt.

Favipiravir gyógyszert mutat a veszprémi Tündérkert patikában Alfási Tünde gyógyszertárvezető Kun-Gazda Melinda szentkirályszabadjai háziorvosnak Fotó: Penovác Károly/Napló

– Az első nap kétszer nyolc tablettát kell bevennie a betegnek, majd a további négy napban napi hat tablettát kell szedni. Fontos, hogy a készítmény nem adható terhes és szoptató nőknek, gyermekvállalást tervező férfiaknak és nőknek a szer magzatkárosító hatásának veszélye miatt – részletezte a szakember. Mint mondta, ha a panaszok a gyógyszer ellenére sem enyhülnek, akkor kórházi kezelésre van szüksége a betegnek. A készítményt a karanténban lévő koronavírusos beteg hozzátartozója válthatja ki a patikákban, a fertőzöttnek egy hozzájárulási nyilatkozatot kell kitöltenie, amelyet a későbbiekben el kell juttatnia a háziorvosának. A patikákban kellő mennyiségben rendelkezésre áll a favipiravir, így az ingyenes készítmény beszerzése megoldható.

A háziorvosok március 9. óta írhatják fel a favipiravir hatóanyagú, a koronavírusos betegek kezelésében alkalmazható gyógyszert. Az eredetileg az influenza kezelésére szolgáló készítményt enyhe és közepesen súlyos lefolyású koronavírusos betegségnél alkalmazhatják a háziorvosok az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélye alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában