figyeljünk

2021.03.23. 15:00

Itt a tavasz, mezőgazdasági gépek is közlekednek

Megjelentek a tavaszi munkák miatt ezekben a hetekben a mezőgazdasági gépek is az utakon, amelyek a többi járműhöz képest nagyobbak és lassabban mennek. A biztonság továbbra is a legfontosabb a közlekedésben, erről beszéltek az illetékesek.

Kovács Erika

Sok traktor is közlekedik tavasszal az utakon. A biztonság érdekében nagyon fontos a türelem és az óvatosság Fotó: Viola Bea

-A tavaszi munkák miatt egész nap találkozhatunk mezőgazdasági járművekkel. Vezetőjüknek óriási felelőssége van, mert gyakran a teljes úttestet elfoglalja, fogalmazott Csizmadiáné Kucsera Katalin megyei rendőrségi sajtóreferens. Hozzátette, a szemből érkező, vagy az őket előző járművekkel való találkozáskor főként a munkagép vezetőjének kell mindent megtennie saját és mások biztonságáért. Az említett lassú járművek vezetői csak akkor hajthatnak fel a közútra, ha van útvonalengedélyük az út kezelőjétől, a közlekedést nem tiltja jelzőtábla, vagy ha a mezőgazdasági területet másként nem lehet megközelíteni. Alapvető az érvényes rendszám, a forgalmi engedély és a kötelező felelősségbiztosítás, a jól működő világítás és fékberendezés. Az említett járműveknél a gumiabroncsokra tapadt sarat, egyéb szennyeződést a közútra történő felhajtás előtt el kell távolítani, és le kell takarítani az úttestre felhordott szennyeződést is.

A rendőrség kérte, ezeket a járműveket nagyon óvatosan, mérsékelt sebességgel közelítsük meg! A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést, türelmet igényel, még jó látási körülmények között is.

-A mezőgazdasági gépeket érintő balesetek 67 százalékáért részben, vagy teljesen a másik résztvevő a felelős, és az ilyen esetek 13 százaléka járt súlyosabb sérülésekkel – közölte lapunkkal az Agroinform mezőgazdasági portál legújabb kutatására hivatkozva. Kiemelte továbbá, a balesetben érintett mezőgazdasági jármű az esetek 73 százalékában traktor, amelyek zöme valamilyen munkagéppel közlekedett, hét százalékban mezőgazdasági teherautó, a többi másféle mezőgazdasági munkagép volt. Az említett balesetek az év minden hónapjában előfordultak, de leginkább márciusban, júliusban, augusztusban és októberben.

Sok traktor is közlekedik tavasszal az utakon. A biztonság érdekében nagyon fontos a türelem és az óvatosság
Fotó: Viola Bea

A mezőgazdasági járműveket érintő közúti balesetek 64 százaléka nem járt sérüléssel, 23 százaléknál könnyű sérülés történt. Súlyos, maradandó sérüléssel 10 százaléka végződött, három százalék tragédiával ért véget. A balesetek 33 százalékában a mezőgazdasági járművet vezető ember, 54 százalékában a másik jármű sofőrjének felelősségét állapították meg, amely 13 százalékban megoszlott a felek között. A felmérés adatai szerint a balesetek 37 százalékát a nem megfelelően sebesség okozta, további 28 százalék a lassan közlekedő mezőgazdasági járművek előzésekor történt. A válaszok 13 százaléka a mezőgazdasági jármű műszaki hiányosságát, hét százaléka a nem megfelelő kivilágítást, hat százaléka az ittas vezetést említette a baleset fő okának.

– Kiderült, az autósoknak az utakon főként a mezőgazdasági gépek lassú haladására és a méretére kell figyelni, vélte Bolyki Bence, a portál ügyvezetője. Kifejtette, a lassú sebesség növeli a ráfutásos balesetek kockázatát, türelmetlenné tesz egyeseket, és meggondolatlan előzésekhez vezethet. E járművek emellett gyakran túlméretesek, nem szokványos, kiálló részekkel közlekednek, amihez a közlekedés többi szereplője nincs hozzászokva, noha ezek a járművek a gyorsforgalmi utak kivételével bármely útszakaszon felbukkanhatnak. Rájuk nem vonatkozik a 2,55 méteres legnagyobb megengedett szélességi korlátozás, és 4,5 méter szélességig kísérőjármű nélkül, afelett csak azzal közlekedhetnek. Három méter szélesség felett a gépen villogó sárga fénynek is működnie kell, és meg kell akadályozni, hogy a szállítmány leessen, szétszóródjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában