Őshonos fajták

2021.04.22. 07:00

Juharfákat ültettek a kerékpárútnál Tihanyban

Hatvan juharfát ültettek el a tihanyiak és a 10 millió Fa Alapítvány önkéntesei, élükön Tósoki Imre polgármesterrel és Kovács Szabolccsal a Gödrösi strand közelében lévő kerékpárútnál az elmúlt hétvégén.

Kovács Erika

20210417 Tihany faültetés a Gödrös területen a 10 millió Fa Alapítvány szervezésében Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több fa legyen a Tihanyi-félszigeten, és nagy köszönet illeti a 10 millió Fa Alapítvány önkénteseit, akik hatvan juharfát adtak a szombati ültetéshez – utalt az eseményre Tósoki Imre.

Tihany polgármestere elmondta, hogy azért ültettek a kerékpárút mellé juharfákat a jegenyefák helyett, mert utóbbiak huszonöt év múlva balesetveszélyessé válhatnak. Korábban már komoly problémákat okoztak a Gödrösi strand parkolóiban, ahol nagyobb szélviharban kidőltek, és autókban, épületekben tettek kárt.

A tóparti településen folyamatban van több közpark felújítása, és a munkákhoz fafelmérési tervet is készítenek a tájépítészek.

A félszigeten egyre több beteg, illetve tájba nem illő fa található, amiket el kell távolítani. A kivágott fák pótlását viszont fontosnak tartják, akár a kivágás helyén, akár másik területen. Céljuk, hogy minden kivágott fa helyett kettőt ültessenek a félszigeten.

Tihany csatlakozott az országos fásítási programhoz is, ahonnan tudomásuk szerint őshonos fajtákat kapnak ősszel. Az önkormányzat a part menti járdánál még régebben több juharfát elültetett, amit folytatnak. Tósoki Imre szerint a faültetéssel elindult egy nagyon szép folyamat a településen. Tihany páratlan szépségéért sokat tesz a falugondnokság, illetve a vezetője. Fejlesztéseik nagy része érinti a közterületen lévő parkok megújítását. Átfogó parkfelújítási programba kezdenek, amellyel még szebbé teszik a települést. A tervek már javában készülnek, ősszel szeretnék megkezdeni a munkát.

Kovács Szabolcs, az alapítvány tihanyi csoportvezetője és Tósoki Imre polgármester fát ültet
Fotó: Penovác Károly/Napló

– A cégnél, ahol dolgozom, már több éve elkezdtünk gondolkodni a műanyaghulladék visszaszorításán és a szén-dioxid csökkentésén, így adódott a faültetés ötlete – mondta Kovács Szabolcs, a 10 millió Fa Alapítvány tihanyi csoportjának vezetője. Elképzelésükhöz a 10 millió Fa Alapítványt találták a legmegfelelőbbnek, mert professzionális szakembergárdával rendelkező, jól felépített szervezet, és hisznek abban, hogy tízmillió fa elültetése valóban segíti a Földnek a túlélést. – Negyven éve járok Tihanyba, jól ismerem a helyet, ahol most ültettünk, mert arra járok bringázni, futni, és sokszor gondoltam arra, milyen jó lenne, ha pótolnánk a kiöregedett fákat – mondta a helyi csoport vezetője. Kovács Szabolcs megkereste a polgármestert a faültetés ötletével, aki azonnal melléjük állt, és másokkal együtt részt is vett a munkában. – Örvendetes, hogy lesz folytatás – tekintett előre Kovács Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában