állandó segítő

2021.04.13. 14:00

Lovag köszöntötte a százszoros várpalotai véradót

Százszoros véradóként egy palack bort vehetett át a napokban a Sürgősségi Vérellátás Magyarország egyik motoros vérlovagjától a várpalotai Antal István.

Szabó Péter Dániel

Erdélyi Krisztián vérlovagtól vehette át a palack bort Antal István Fotó: Szabó Péter Dániel

Száz palack Aranymetszés merlot száraz vörösbort ajánlott fel az Országos Vérellátó Szolgálatnak a közelmúltban a Varga Pincészet, hogy megajándékozza a százszoros vér­adókat. Köztük a várpalotai Antal Istvánt is, aki több mint négy évtizeddel ezelőtt, 1979-ben adott először vért.

– Gyakorlaton vettem rész a székesfehérvári Videoton gyárban. Az ottani kollektíva tagjai közül többen rendszeresen adtak vért, ők hívtak, hogy csatlakozzak hozzájuk. Feleségemmel és lányommal együtt szerettük volna családi hagyománnyá tenni, ám náluk sajnos egészségügyi problémák miatt lehetetlenné vált a véradás. Ezért engem segítettek, támogattak, ha más városban adtam vért az elmúlt negyven évben, oda is mindig elkísértek – mondta el Antal István, aki eleinte évente két-három alkalommal adott vért, az utóbbi évtizedben azonban az életritmusa részévé vált a rendszeres véradás.

Erdélyi Krisztián vérlovagtól vehette át a palack bort Antal István
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Az önkéntes segítségnyújtás egyik fontos formájának tartom. Jó érzés, amikor SMS üzenetben tájékoztatnak róla, hogy kiszállították az általam adott vért. Saját egészségemre is pozitív hatással bír, szinte felfrissül a szervezetem véradás után – jegyzi meg a Várpalotai Közszolgáltatónál dolgozó férfi, aki nem tagadja, jólesett neki az elismerés.

– Az ember nem azért segít, hogy kapjon valamit, de lelkileg sokat jelentett számomra. A veszprémi vérellátó központ dolgozóitól már kaptam egy oklevelet, s adtak néhány apró ajándékot is. Utána a Naplóban olvastunk a Varga Pincészet nemes felajánlásáról. Nagyon örültem, amikor megkerestek, hiszen egy vérlovaggal történő találkozás nem mindennapi élmény. Utólag tudtam meg, hogy a kedves, önkéntes munkát végző úriember Erdélyi Krisztián, az Ossian együttes basszusgitárosa – tette hozzá Antal István, majd kiemelte, az önkéntes véradók megérdemlik az odafigyelést, a megbecsülést, hiszen közvetve szerepet játszanak az életmentésben. A várpalotai férfi egyben mindenkit arra biztat: akinek egészsége engedi, adjon vért, még akkor is, ha a jutalom csak a belső jóérzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában