kitüntetések

2021.04.12. 07:30

Online ünnepelték Tapolca város napját

Az idén online formában ünnepelte a település az 1966-os várossá válás évfordulóját.

Tóth B. Zsuzsanna

A Tapolca Városért kitüntetést érdemelte ki a Batsányi Táncegyüttes Tapolca város társadalmi kohéziójának erősítése érdekében végzett közösségépítő munkája, kiváló szakmai teljesítménye elismeréséül

Fotó: Batsányi Táncegyüttes

Az ünnepségen Dobó Zoltán polgármester köszöntőjében arra kérte a város polgárait, hogy bízzanak a jövőben, a járványügyi intézkedések sikerében. Ne csüggedjenek, keressék egymás megsegítésének lehetőségeit. A polgármester továbbá reményét fejezte ki, hogy jövőre már enyhülhet a járványhelyzet és végre közösségben ünnepelhet újra a város.

Az ünnepségen Tapolca újbóli várossá válásának történelmi előzményeiről, a várossá válás folyamatáról, a hajdani Tapolca társadalmi, gazdasági viszonyairól, 1966. március 31-e történéseiről, hivatali és sajtó dokumentumok alapján emlékezett vissza a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója Décsey Sándor.

A Tapolca Város Díszpolgára címet ebben az évben Orbán Tibor, gyémánt-okleveles bányamérnök, a Bakonyi Bauxitbánya nyugalmazott műszaki vezérigazgató-helyettese kapta több évtizedes kimagasló szakmai munkája, és önzetlen társadalmi tevékenysége elismeréséül. A Tapolca Városért kitüntetést idén Varga Károlyné, a Tapolcai Városszépítő Egyesület alelnöke, az Ifjúsági Tagozatának vezetője, a Nőklub elnöke kapta, Tapolca város érdekében végzett közösségépítő munkája, Tapolca város kulturális értékeinek megőrzéséért folytatott fáradhatatlan munkája, valamint kiváló szakmai teljesítménye elismeréséül. Szintén a kitüntetést érdemelte ki a Batsányi Táncegyüttes Tapolca város társadalmi kohéziójának erősítése érdekében végzett közösségépítő munkája, kiváló szakmai teljesítménye elismeréséül.

A Tapolca Városért kitüntetést érdemelte ki a Batsányi Táncegyüttes Tapolca város társadalmi kohéziójának erősítése érdekében végzett közösségépítő munkája, kiváló szakmai teljesítménye elismeréséül

Fotó: Batsányi Táncegyüttes

 

 

Tapolcai Közművelődésért Kitüntetést kapott Busa Andrásné, a Csobánc Művelődési Ház művelődés szervezője a Tapolca-Diszelben a helyi közművelődés szervezése, a közösségi élet alakítása érdekében folytatott odaadó, aktív tevékenysége elismeréséül. Tapolcai Nevelésügyért Kitüntetést érdemelt ki Zentai Csaba Tamás a Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola pedagógusa a magas színvonalon végzett oktató-nevelő munkája, lelkiismeretes és sokrétű pedagógusi tevékenysége elismeréséül. A Tapolcai Egészségügyért és Szociális Ellátásért Kitüntetést Rig Lajos országgyűlési képviselő érdemelte ki a külföldi kapcsolatai révén felajánlott, a városnak, az egészségügyi és szociális intézményeknek juttatott adományok beszerzésében való közreműködéséért, valamint a COVID19 járvány ideje alatt teljesített önkéntes egészségügyi szolgálata elismeréséül.

A Tapolcai Közszolgálatért Kitüntetést Döméné Domonkos Bernadett a Tapolcai Közös Önkormányzati Hivatal önkormányzati ügyintézője, közbiztonsági referense kapta a hivatalban 25 éven át végzett példaértékű és magas színvonalú szakmai munkája, ügyfélközpontú, elkötelezett, kifogástalan, a városhoz mindig lojális hozzáállású tevékenysége elismeréséül. Az Év Tapolcai Rendőre Kitüntetést Illés József a Tapolcai Rendőrkapitányság rendőr századosa érdemelte ki Tapolca város kiegyensúlyozott közrendje és közbiztonsága megteremtése érdekében végzett példaértékű munkája, magas színvonalon végzett empatikus és segítő szakmai tevékenysége elismeréséül.

 

Batsányi Táncegyüttes

A 1971-ben Zentai Gábor igazgató, az akkori VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ vezetője közreműködésével alakult. Kisebb kihagyás után 1987-ben Németh László indította újra az egyre nagyobb sikereket hozó munkát. A későbbiek folyamán nagy létszámmal indítottak utánpótlás csoportot, amely követte a felnőttek színvonalas tevékenységét. Az együttes mesterei között vannak olyan neves személyek, mint Tímár Sándor a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas koreográfus. Mihályi Gábor, Magyarország Érdemes Művésze, a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja, Tóth Ferenc, a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjével kitüntetett kalocsai néptánc-pedagógus. Valamint az együttest sok éven át irányító Németh László, aki többek közt a Tapolca Városéit kitüntetés tulajdonosa.

Az együttes fennállása óta számos fesztiváldíjat nyert. A magyarországi minősítő rendszerben arany minősítést kapott. A budapesti Gellért szállóban Európa-díjat vehetett át és számos nemzetközi fesztiválon mutatta be színvonalas műsorát. 2016 júliusában vett részt a Lengyelországi, Byalistokban megrendezett nemzetközi zenei és néptánc fesztiválon, ahol „a közönség kedvence” megtisztelő címet érdemelte ki. A hazai színpadokon kívül bemutatkozott Európa több országában. Köztük volt Anglia, Franciaország, Németország, Svájc, Hollandia, Ausztria, Csehszlovákia, Bulgária, Horvátország, Románia, Lengyelország, Finnország, de Egyiptomban szintén. A csoport 2014-ben került vissza a Batsányi János Művelődési Központba, és kérte fel Bán Lászlót, a Németh László által megalapozott, majd Figler Károly vezetésével működő együttes további irányítására. 2015-ben a két tánckarvezető Kiss Bernadett és Buzás Balázs vezetésével utánpótlás csoport indult, később Juhász Márta vezetésével az óvodás csoport is megkezdte tevékenységét.

Nemsokkal ez után saját lábára állt az együttes, és a továbbiakban egyesületi kereteken belül dolgozott tovább. A csoport nagyrészt saját bevételeiből tartja fent magát, de Tapolca Város Önkormányzata is a lehetőségekhez mérten segíti működésüket. Mindezen felül igyekeznek kihasználni a pályázatok nyújtotta lehetőségeket is, sikerrel. Így szereveződnek nyári táborok, és vásárolhatnak újabb népviseleteket.

A fellépéseknek köszönhetően egyre több helyen ismerik meg a megújult együttesben folyó magas színvonalú szakmai munkát, amelyet versenyeken szerzett dobogós helyezések, különdíjak és címek támasztanak alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában