Nagyobb, attraktívabb

2021.04.21. 07:00

Szent József ünnepén szentelik fel a pápai templom új oltárképét

Az eddig kicsi és sötét helyett hamarosan új, ember nagyságú, világos tónusú oltárkép díszíti majd a 2005 óta működő Szent József-templomot.

Laskovics Márió

Szabó Zoltán káplán a Szent József-templom új oltárképével Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent József-templomban lecserélik az oltárképet egy nagyobbra, melynek megérkezése kapcsán Szabó Zoltán káplán a Naplónak nyilatkozva felidézte, a Szent József-év apropóján a közelmúltban létrehozták az imahelyen a Szent József Kört abból a célból, hogy minél többet beszéljenek a védőszentről.

– Sokan vannak a járványhelyzet miatt lelkileg összetörve, elmagányosodva. A szentmiséken is meghirdettük, és szeretettel várjuk az embereket a körbe, kötetlen beszélgetésre. Az egyik alkalmunkon felvetődött, hogy a jelenlegi oltárkép nagyon sötét és kicsi. Salgó Ferenc plébániai kormányzó atya beleegyezésével kezdeményeztük egy új kihelyezését. Puskásné Tófeji Valéria csoporttag ajánlotta az egyik festő ismerősét, akivel márciusban felvettem a kapcsolatot. Először olyan képet küldött, amelyen Szent József egyedül szerepelt. Ehelyett azonban Ferenc atya egy másikat javasolt, melyen a védőszent a kis Jézussal látható. Mindannyiunknak tetszett. Átküldtem a művésznőnek, aki megfestette nagyban, meglepően gyorsan – emlékezett vissza Szabó Zoltán.

A káplán hozzátette, az új oltárkép körülbelül egy hónapon belül megérkezett. Salgó Ferenc szerdán utazott el érte Székesfehérvárra az önkormányzat kisbuszával.

Szabó Zoltán káplán a Szent József-templom új oltárképével
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A csetényi születésű, Holló László-díjas, egyebek mellett a Batsányi-Cserhát Művészkör Munkácsy emlékdíjával, Krúdy-éremmel, Pro Vino-érdeméremmel is kitüntetett Simon M. Veronika grafikus és festőművész a Szent Lázár Lovagrend, valamint a Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagykövete, Ácsteszér, a Cserhát, Csetény és Iliny díszpolgára.

– A megbecsült művész számos templom oltárképét készítette el, püspököknek festett. Pápán is vannak festményei, például a Szent István Római Katolikus Általános Iskolában. Meghívtuk őt és férjét a május elsejei ünnepi szentmisére, ahol Mail József apát-plébános fogja felszentelni a művét, melyen a munkás Szent József kötényben, munkaasztalán tartja kezében a kis Jézust. Ahhoz, hogy az oltárkép a bejárattól és a hátsó sorokból is látható legyen, a tabernákulumot (az oltárszekrényt) húsz centiméterrel lejjebb kell vinnünk. Az eddigi, hívő által adományozott, szintén Szent Józsefet és Jézuskát ábrázoló oltárképet a kör által használt emeleti terem falára rakjuk át – jegyezte meg ­Szabó Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában