Szabadtérre terveznek

2021.04.07. 11:00

Változatos programokkal készülnek az idei nyárra Bándon

A helyiek nagyon várják a közösségi rendezvényeket, már csak azért is, mert a járvány előtti években változatos programok sokaságát kínálták. Volt olyan év, amikor 52 rendezvényt szerveztek a környékbelieknek.

Molnár Sándor

Steigervald Zsolt polgármester a Várszínpadnál az Essegvár szomszédságában

Fotó: Molnár Sándor/Napló

- Már készülődünk, tervezgetünk, és főleg kinti helyszínekben gondolkodunk – fogalmazott Steigervald Zsolt polgármester, aki elmondta, hogy az első nagyobb rendezvény nyáron a Mosoly napja lesz. Ezt a programot a helyi színjátszókör tagjai szervezik, akik a Magyar falu program keretében jutottak forráshoz. A július harmadikai rendezvényen délelőtt a gyerekeket és a családokat várják majd változatos szabadtéri programokkal, este pedig zenés műsorokkal, koncertekkel készülnek.

Július 18-án fogathajtó versenyt rendeznek, amelyet a Herceggyöpi Lovas Egyesület szervez. Bánd önkormányzata a helyszínt biztosítja a népszerű lovas programhoz, amelyet a támogatóknak köszönhetően már hatodik alkalommal rendeznek majd meg.

Július 31-én szeretnék megtartani a falunapot. Újdonságként egy akadályversennyel is készülnek, amelyre helyi és környékbeli csapatok jelentkezését várják. Az Essegvár környezetének változatos domborzati viszonyait is kihasználva izgalmas akadályok, valamint szellemi feladványok várnak a résztvevőkre, akiket a célban, a Turisztikai Látogatóközpontnál vendégül látnak majd. Délutánra kulturális programokat szerveznek, és a falunapra tervezik a Várjátszótér és a Sportpálya hivatalos névadóját. A mozgalmas napot este koncertek zárják.

Steigervald Zsolt polgármester a Várszínpadnál az Essegvár szomszédságában Fotó: Molnár Sándor/Napló

A bándi polgármester beszélt arról is, hogy – a családok biztonsága érdekében – különböző, a környezetbe illő akadályelemeket építenek a játszótér mellé júliusig, hogy a gyerekek ne tudjanak kifutni az útra. Emellett padokat, asztalokat és kerékpártárolót is kihelyeznek. A népszerű fűszerkert mellé, pályázati forrásból, őshonos gyümölcsfákat is ültetnek majd.

Steigervald Zsolt elmondta, a hosszú távú tervek között pedig szerepel közös gyümölcsszedés, lekvárfőzés, hogy megismertessék a gyümölcsök feldolgozásának lehetőségeit is a gyerekekkel.

- Bár faluhelyen vagyunk, mégis azt tapasztaljuk, hogy egyre inkább kiszorul a gyerekek életéből az állattartás és a zöldség-gyümölcstermesztés, ezért megpróbáljuk ezeket valamilyen formában visszahozni. Azt gondolom, hogy az őshonos gyümölcsfák ültetésével sikerül újabb értéket teremtenünk – jegyezte meg a polgármester, aki kiemelte, hogy a gyógynövények termesztése és a fogyasztás jól működik a településen a bándi fűszerkertnek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában