Erdei madárlest tartottak a Pintér-hegyen

A madarak és fák napja természetvédelmi jeles nap alkalmából a környezeti szemléletformálást szolgáló madárvédelmi programot szervezett immár hagyományosan a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, tájékoztatta lapunkat Sinigla Mónika muzeológus, igazgatóhelyettes.

Müller Anikó Hanga

A résztvevők érdeklődéssel hallgatták Kovács Attila ismertetőjét és bemutatóját Fotó: Müller Anikó Hanga

– Az eddigi években az általános iskola napközis csoportjait vontuk be a programba, most rendhagyó módon, a hétvégén hirdettük meg a túrával egybekötött madárodú kihelyezést és megfigyelést, a családokat megszólítva. Az énekesmadarak már jócskán a költési időszakban vannak. Kovács Attila ornitológus kollégánk vezetésével a résztvevők a korábban kihelyezett odúkban megnézhették, milyen madár fészkel ott, és van-e benne költés. Az odúk kihelyezése nagyon fontos. Az erdőgazdálkodás során az idős odvas, üreges fákat kivágják, így kevés a fészkelőhely, ezek pótlására kiválóan alkalmasak a mesterséges odúk – ismertette Sinigla Mónika.

Kovács Attila az erdei megfigyelést bevezetve ismertetőt és bemutatót tartott, melyik madár milyen odúban fészkel, hangsúlyozva, mindegyik fajnak más az élőhelyigénye. A gyerekek játékos feladatot kaptak, a színes fotók alapján párosították a madarakhoz a számukra ideális odút. Minden résztvevő távcsövet kapott, így még izgalmasabbá vált az erdei madárles.

A szakember irányításával odúkat helyeztek ki a Pintér-hegyi erdőben, és megszemlélhették néhány pillanat erejéig – nem megzavarva az élőlények nyugalmát – a kinn lévő odúk belsejét.

A résztvevők érdeklődéssel hallgatták Kovács Attila ismertetőjét és bemutatóját
Fotó: Müller Anikó Hanga

Tenk Krisztián kisfiával vett részt a programon. Elmondta, gyakran tesznek egy kört a Pintér-hegyi játszótér feletti erdőben a gyermekeikkel – a másfél, valamint négy és féléves fiukkal – mert fontosnak gondolják, hogy a kicsik korán megismerjék, megszeressék a természetet, az erdőt, a madarakat. Ha kisgyermekkorban kialakul ez az igény, szemlélet, nagyobb korban kevesebbet nyomkodják a telefonjukat és ülnek a tévé előtt, mondta el az édesapa. A hétéves Ring Zalán négyéves öccsével, Lehellel rengeteget járja az erdőt, jól ismerik a madár- és állatvilágot. Nagyon élvezték a programot, rácsodálkoztak az odúk rejtett világára, a pelyhes madárkákra, a keltetésre váró tojásokra, a repülni tanuló kiscinkékre, a különleges alakú fakúszodúra, melyet formája miatt ötletesen saroklakosztálynak neveztek el. Az erdei ismeretterjesztő madárlest a Közösségek hete programsorozat részként a múzeum a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Körével közösen szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában