Bodzaház

2021.06.08. 11:30

A turisztikai vonzerőt is növeli a közel százmillió forintos jásdi fejlesztés

Ha Jásd, akkor bodza! A hétvége óta pedig már egy teljesen megújult Bodzaház is várja a községbe látogatókat.

Juhász-Léhi István

20210605 Jásd Bodzaház avatóünnepség Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A megnyitóünnepségen Ovádi Péter országgyűlési képviselő elmondta: nem csak annak örül, hogy az ország legszebb választókörzetét képviselheti, hanem annak is, hogy olyan polgármesterekkel, közösségekkel dolgozhat együtt, akiknek munkája példaértékű. Megemlítette a térség fesztiváljait: az olaszfalui Krumplifesztivált, a dudari Dió- és Körtefesztivált, vagy éppen a bakonynánai Gombócfesztivált, míg Jásd a bodzájáról nevezetes.

- A polgármesterek a közösségekkel nagyon sokat tesznek azért, hogy fejlődjenek a települések, megtalálják az útjukat – fogalmazott Ovádi Péter, aki hangsúlyozta, hogy térségekben gondolkodnak, nem elszeparált településekben. – Ez a beruházás is a közösséget fogja erősíteni.

- Új fejezet nyílik számunkra, melynek előzményei régre nyúlnak vissza – ezt már Győry Tünde polgármester mondta ünnepi beszédében, majd beszélt a Bodzaház udvaráról, melyet több mint 250 éves falak ölelnek át. Volt itt udvarház, kocsma és lakóház is, ám egy tűzvész után az életveszélyes épület megmentése váratott magára. A tájház 2012-ben lett felújítva, majd három éve a „Bodzaház és turisztikai központ kialakítása Jásdon, a Bakony keleti kapujánál” projekttervükre közel 98 millió forint nyertek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, és 36 hónap alatt meg is valósult a térségi szinten komoly attrakció.

Komoly és fontos, hiszen a fejlesztés eredményeképpen a turisták hosszabb időt tölthetnek majd nem csak Jásdon, hanem a környező településeken is, ahol már meglévő látványosságokkal várják őket, ráadásul ezeket az eredményeket összekapcsolják a Forog a kerék elnevezésű tematikus út fejlesztésével is.

Megtudtuk: a projekt hosszú távon munkahelyet biztosít, ugyanakkor a Jásd központjában felújított épület ad helyet a jövőben a rendezvényeknek – konferenciáknak, esküvőknek – is. Sőt, a Bodzaházban ajándékbolt is helyet kapott, ahol természetesen bodzából készült termékek várják az érdeklődőket.

Az eseményen mások mellett részt vett Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, és Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák szószolója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában