Lilában pompázik és illatos a Tihanyi-félsziget

Ha természeti környezetben, aktívan szeretnénk eltölteni a szabadidőt, Tihanyban ehhez minden feltétel adott, hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Levendula Hetek pénteki megnyitóján, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BFNP) ültetvényén. A program július 4-ig tart.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Rácz András államtitkár kiemelte, egyre inkább jellemző az emberekre, hogy a természetben pihennek, keresik az aktív kikapcsolódást. Ilyen a különféle túrázás, a kerékpározás, a barlangok megtekintése, illetve a levendulaszedés Tihanyban. Mindez a koronavírus-járvány miatt felértékelődött. Egy kutatásra utalva aláhúzta, az elmúlt három évben 15 százalékkal nőtt a magyar nemzeti parkok ismertsége. A válaszadók 94 százaléka már hallott róluk, a nagy többség felkereste azokat. Csaknem száz százalék pedig rendkívül fontosnak tartja a természet, a táj megismerését, és az emberek szerint szükség van védett területekre. Mindennek Tihany egyik emblematikus helyszíne, ahol 1952-ben megalakult hazánk első tájvédelmi körzete.

Elhangzott, hogy a nemzeti parkok a hazai ökoturizmus legjelentősebb képviselői. Több mint 700 turisztikai létesítmény működik itthon, amelynek felét – például barlangokat, tanösvényeket, erdei iskolákat – a nemzeti parkok üzemeltetik, amelyeket évente 1,6 millió látogató keresnek fel. Az államtitkár a Levendula Hetek apropóján kiemelte az összefogást, amelynek köszönhetően a hazai parkok közül a BFNP a leglátogatottabb, az évi 500 ezer érdeklődővel.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő azt mondta, a térség turizmusát, a tihanyi levendulás programok forgalmát tovább növelheti a június 18-án átadott kényelmes és gyors villamosított vasúti közlekedés.

Szári Zsolt miniszteri biztos Tihanyt a Balaton legkultikusabb helyszínének nevezte az apátság, a garda hal és a levendula miatt.

Tósoki Imre polgármester szerint örvendetes, hogy a járvány miatti, hosszú bezártság után újranyithatott az ország, ismét meglehet rendezni a mostanihoz hasonló programokat, viszont a koncertek idén is elmaradnak. Megjegyezte, a falu régóta készülődött a levendula hetekre, amikor a levendulaszedés mellett sokféle programot, illetve a növényből készült ételt, italt is kínálnak és gyönyörű ültetvényt lehet megcsodálni az apátság majorságában is. A helyi vállalkozók egyre aktívabban vesznek részt az összes helyi program szervezésében.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Különleges lesz, hogy 40 éve mutatták be A Pogány Madonna című filmet Bujtor István és Kern András főszereplésével, amit a levendulás rendezvényen, a félszigeten is lehet látni. A Tihanyi Fogathajtó versenyt pedig 30. alkalommal szervezik meg július 4-én, amire nincs példa az országban.

Mihályi Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele a program apropóján az élményre helyezte a súlyt, amiből kevés volt az elmúlt időszakban. Mint mondta, a szép élmény átformálja az embert, örömet okoz. Ilyen az illatos levendula, amiből a gyógyászati termékek és kozmetikumok mellett sok mindent készítenek.

Rácz András államtitkár, Tósoki Imre polgármester, Puskás Zoltán igazgató, Mihályi Jeromos apátsági perjel, Kontrát Károly államtitkár és Szári Zsolt is szedte a levendulát Tihanyban
Fotó: Kovács Erika

Puskás Zoltán, a BFNP igazgatója szólt a 69 éve kihirdetett Tihanyi Tájvédelmi Körzetről, a nemzeti parkjukban lévő levendula ültetvényről, az Európa Diplomáról, amit a Tihanyi-félsziget vulkanikus képződményei nyertek el. Kiemelte a természet, a hagyomány, a megújulás jelentőségét, összhangját, és nagyon fontnak nevezte az épített örökség megőrzését is. Méltatta a látogatóközpontokat, majd beszélt sokrétű munkájukról, így az erdőgazdálkodási kiállításról, és a térségre jellemző hagyományos állattartásáról, az őshonos állatokról. A köszöntők után a szónokok a látogatókkal együtt nekiláttak a levendula betakarításának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában