Megújul a Somlói vár

A Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram keretében harminc műemlék – melyből tizennyolc vár és tizenkettő kastély – újul meg, közöttük Magyarország legkisebb borvidékén a Somlói vár is, melynek turisztikai célú fejlesztése több mint háromszázmillió forint hazai forrásból valósulhat meg.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Fotó: Ravasz- Rednágel Zsuzsanna/Napló

Pénteken rendezték meg a Somlói vár turisztikai célú fejlesztési munkálatainak ünnepélyes alapkőletételét, ahol György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, hogy a sikeres magyar oltási programnak és az elért magas átoltottságnak köszönhetően Magyarországon egy-másfél hónappal korábban indulhatott el a turizmus, mint Európa sok más országában.

Elmondta, hogy az elmúlt hetek és a tavalyi nyár tapasztalatai is megmutatták, hogy a hazai műemlék várak és kastélyok a belföldi turisták körében a legkeresettebb célpontok között vannak. Úgy fogalmazott, a Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram célja, hogy ne csak a régi szépségüket nyerjék vissza a műemlékek, hanem új funkciókkal gazdagodva, az adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek is. Megtudtuk, hogy országszerte harminc kiemelt műemléket újítanak meg, amelyek növelik a környezetünk turisztikai vonzerejét és ezáltal munkahelyeket is teremtenek a térségben.

Fotó: Ravasz- Rednágel Zsuzsanna/Napló

Virág Zsolt a miniszteri biztos a Somlói vár történetét mutatta be, majd elmondta, hogy a várrom helyreállítási projekt keretében az Alsóvár valamennyi épületszerkezetének stabilizálása, helyreállítása a cél. Az alsóvári épületekben több zárt vagy nyitott helyiség alakul ki, a szárnyak félnyeregtetős lefedésével, valamint a délnyugati „kaszárnya” szárny faltesteinek és falkoronáinak kiegészítése és az épületszárny félnyeregtetős lefedése, a délkeleti szárnyban a sütőház helyreállítása történik meg. A belső udvarban kialakításra kerül a kaszárnya épület bejárata a hozzá felvezető fa lépcsővel, az egykori fahíd és a hídpillérek rekonstrukciója is megtörténik – mondta a miniszter biztos.

Glázer Tamás a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. igazgatója közölte, hogy a Somlói vár turisztikai célú fejlesztése projekt háromszáztizenhét millió ötszázezer forint hazai forrásból valósul meg a következő év tavaszáig. A március végén kezdődő munkálatok részét képezi a falakon feltárt nyílások, lőrések kiegészítése és bemutatása, a belső járószintek helyreállítása lehetőség szerint a feltárt burkolatok kiegészítésével. Továbbá a munkálatok kiterjednek az eredeti belsőkapu helyreállítására, az udvar burkolatának és vízelvezetésének kiépítésére, tereprendezésre és a zöldfelületek végleges kialakítására. Hozzátette, hogy a kiállítás egyik különlegessége lesz a várfalak belső oldalán az egykori gyilokjáró bemutatása.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Somló Magyarország legkisebb és legkülönlegesebb borvidéke, hiszen a Nászéjszakák borával és annak legendáival, történelmi emlékeivel idegenforgalmi különlegesség. A Somló várának felújítása még vonzóbbá teszi ezt a turisztikai látványosságot- mondta.

Balról Horváth Zoltán Doba polgármestere, Glázer Tamás a NÖF Nonprofit Kft. igazgatója, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, György István , Virág Zsolt miniszteri biztos , Takács Szabolcs
Fotó: Ravasz- Rednágel Zsuzsanna/Napló

Az ünnepségen befejezéseképpen, az alapkőletétel után Takács Szabolcs Veszprém Megyei Kormánymegbízott mondott pohárköszöntött, és szívből gratulált a fejlesztéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában