fejlesztés

2021.06.23. 20:00

Megújult a Kisbetyár erdei iskola és a Hubertlaki kulcsosház

Ünnepélyesen avatták fel a megújult Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolát és Hubertlaki kulcsosházat. Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntő beszédében szólt a természeti értékekben, történelmi emlékhelyekben gazdag térségről, erdőgazdaságuk küldetéséről.

Müller Anikó Hanga

20210623 Ugod Hubertlaki vadászház. A Bakonyerdő Zrt. Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola fűtés- és energetikai korszerűsítésének átadójaFotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

– Fontosnak tartjuk az általunk kezelt állami erdők sokszínű bemutatását a kirándulóknak, ezért tudatosan alakítjuk közjóléti tevékenységünket. Kiemelt szerepet vállalunk a környezettudatos gondolkodás formálásában, a környezeti nevelésben, a természetvédelem erősítésében. Közjóléti feladataink magas szintű feladatellátását segíti erdei szálláshelyeink korszerűsítése is – emelte ki Varga László.

Támogatásból újult meg a 36 fő befogadására alkalmas Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola épülete, a vándortáborok útvonalának táborhelye. A négyhektáros parkkal övezett létesítményt és játszóterét az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. közreműködésével a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 57.441.091 Ft támogatással és 6.800.000 Ft önrész kiegészítéssel újította fel az erdőgazdaság. A fűtés- és energetikai korszerűsítés az energiatakarékosság és költségcsökkentés jegyében zajlott és a vendégek igényeinek magas szintű kiszolgálását biztosítja. A cserépkályhás fűtést napelemes, hőszivattyús fűtés váltotta fel, nyílászárókat cseréltek, hőszigetelték az épületet, kicserélték a bútorokat, megújultak, bővültek a játszótéri elemek. A Hubertlaki kulcsosház fejlesztésére 25.998.000 Ft-ot költöttek, melyet az AOFK 23.000.000 Ft-tal támogatott. Itt napelemes rendszer és a talajvizet kizáró fúrt kút épült.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Zambó Péter erdőkért és állami földekért felelős államtitkár a kényelmetlenségekkel járó egykori bakancsos turizmusra emlékeztetett.

– Az elmúlt években az állami erdőgazdaságok a kormány támogatásával azért dolgoztak, hogy a korábbi évtizedekben uralkodó félnomád körülményeknek véget vessünk, az erdei szálláshelyek ne a kompromisszumokról, hanem a kényelemről, a környezettudatosságról, a 21. századi igényeknek megfelelő szolgáltatásokról szóljanak. Együttműködve az a küldetésünk, hogy természeti értékeinket ne csak megőrizzük és gyarapítsuk, de elérhetővé tegyük mindenki, kiemelt célcsoportként a gyermekek számára – hangsúlyozta az államtitkár.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, a Téry Ödön program 2018 óta 98 turistaház fejlesztéséhez járult hozzá.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Felújított turistaházaink egész Európában megállják helyüket, versenyképesek az ausztriai, szlovén szálláshelyekkel. Kormányzati támogatás hosszú idő után most érkezik először e területre. Tavalyi kutatási eredmények jelzik, a hazai nyaralások tervezésénél fő szempont az aktív pihenés. Fontos feladatunk, hogy gyermekeinket a virtuális világból visszahozzuk a valódiba, ehhez az szükséges, hogy a telefonos játékokkal versenyképes élményeket kínáljunk. Újraindítottuk a vándortábor mozgalmat. Akik egy térséget bejárnak, ahhoz más módon kötődnek, így hazaszeretetük is erősödik – szólt a kormánybiztos.

Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő személyes gyermekkori élményeit idézte, kisdiákként táborozott Hubertlakon, bronzjelvényes turista volt. Elmondta, nomád házakkal nem lehet versenyelőnyt szerezni a fiataloknál. Fontosnak tartja az erdei iskolákban megvalósuló természetközeli oktatást.

Az ünnepi műsorban felléptek az ugodi általános iskola néptáncosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában