Modern és impozáns – Birtokba vehetik az új sportuszodát az úszók és a lakosság

Átadták az új sportuszodát hétfőn a megyeszékhelyen, a 21. századi létesítmény az élsport és a tömegsport igényeit is kiszolgálja.

Marton Attila

20210621 Veszprém. uszdoa átadó ünnepség. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára hangsúlyozta, a létesítmény alkalmas nemzetközi sportesemények lebonyolítására, kiszolgálja a helyi élsportot és utánpótlás-nevelést, kiváló körülményeket biztosít az úszásoktatáshoz, és megfelel a lakossági igényeknek is. Hozzátette, a sportuszodára nagyon sokan nagyon régóta vártak, a sportolóknak és az itt élőknek is nagy szüksége volt az új létesítményre. Emlékeztetett, a magyar kormány sportlétesítmény-fejlesztési programot indított 2010-ben azért, hogy a tehetséges sportolók és szakemberek megfelelő körülmények között dolgozhassanak. A beruházásokon belül kiemelt szerepet kaptak az uszodák, mert az úszás alapsportág, és a gyermekektől a legidősebbekig választhatják az emberek ezt a sportot. Kitért rá, szeptemberben elkezdődik a kormány támogatásával az Úszó Nemzet Program, amelynek célja, hogy minden gyermek lehetőséget kapjon az úszástanulásra.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) kiemelte, az ország legszebb és legimponzásabb sportlétesítménye lett a Veszprém Sportuszoda. Hozzátette, a beruházás a veszprémiek mellett a térséget is kiszolgálja. Megjegyezte, a kormány, az önkormányzat, a fenntartó, a kivitelező és a veszprémiek széles együttműködése révén készülhetett el a modern uszoda, ahol péntektől vasárnapig nyílt hétvégével és kedvezményes árú jegyekkel várják a látogatókat.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Rasovszky Kristóf, Szabó Tünde, Porga Gyula, Ovádi Péter, Kovács Norbert, a Nemzeti Sport Központok főigazgatója Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, a „veszprémi sportuszoda” a ’80-as évek elején Balatonfűzfőn épült meg, azóta várták a megyeszékhelyen élők a város létesítményét. Felidézte, konzultáción kérdezték meg a veszprémieket, szeretnének-e új uszodát, és hogy hol épüljön meg a létesítmény. Hozzátette, Veszprém élen jár a sportinfrastruktúra megújításában, amelyek minden esetben hármas célt szolgálnak: egyszerre felelnek meg az élsport, az utánpótlás és a tömegsport igényeinek is.

Rasovszky Kristóf veszprémi úszó – aki a nyílt vízi úszás történetében első magyar férfi versenyzőként szerzett aranyérmet világbajnokságon – reményét fejezte ki, hogy sokan lelnek otthonra az új létesítményben, és választják gyermekként a vízi sportok valamelyikét. A létesítményt felszentelte Udvardy György veszprémi érsek, megáldotta Steinbach József református püspök és Isó Zoltán evangélikus lelkész. Az avatóünnepségen a Szinkronoda szinkronúszó csapat adott műsort Aranyossy-Nagy Zsófia és Kristóf Julianna edzők felkészítésével.

 

A létesítmény alapterülete több mint 5500 négyzetméter. A négyszintes épületben az 50 méteres versenymedence mellett egy 25 méteres edzőmedence, tanmedence, gyermekmedence és pezsgőmedence is található. A medence mellett 720 néző befogadására alkalmas lelátó készült. A mintegy száz négyzetméteres szaunavilágban két finn szauna, valamint infra- és ördögszauna, továbbá fitneszterem is várja a látogatókat. A medencetérben és a wellnesrészlegben több tepidárium – mozaikcsempével kirakott, 30-40 fokos padozat, lényegében meleg nyugágy – is helyet kapott. Az uszoda mellett 120 férőhelyes parkoló épült. A Veszprém Sportuszoda keddtől várja a látogatókat. A létesítmény a Modern Város Program keretében állami támogatásból, közel 11 milliárd forintból készült el mintegy két év alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában