A Veszprém Megyei Önkormányzat is támogatja a lakossági használt sütőolaj gyűjtését

Megyeszerte már 62 település részese a százszázalékos magyar tulajdonban álló Biotrans Kft. „CseppetSem!” programjának, melynek keretében térítésmentesen telepítenek lakossági használt sütőolaj- és sütőzsiradék-gyűjtő edényeket a településeken.

Rimányi Zita

Forrás: Veszprém Megyei Önkormányzat

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatja a „CseppetSem!” Programot és kéri az eddig még nem csatlakozott önkormányzatokat, hogy vegyenek részt a környezet védelmét elősegítő új gyűjtési forma települési szintű bevezetésében. Erről támogató döntés is született a megyei közgyűlés legutóbbi, július 8-i ülésén. A megyében már számos településen zajlanak a helyszínkijelölések és az egyeztetések a szerződésről.

A használt sütőolaj és sütőzsiradék hatalmas károkat okoz a természetben. Jelentős költségekkel jár a szennyvíztisztítóknak a lefolyókon keresztül bekerült olaj és zsiradék kiszűrése a megtisztítandó szennyvízből. Az olaj megtapad a csatornák falán, dugulásokat, ezáltal felesleges költségeket okozva, míg szelektíven gyűjtve biodízel alapanyagként hasznosul.

Térítésmentesen telepítenek lakossági használt sütőolaj- és sütőzsiradék-gyűjtő edényeket a településeken Fotó: Veszprém Megyei Önkormányzat

A „CseppetSem!” Program keretében a gyűjtő cég a települések helyi közösségeit is támogatja, mert az összegyűlt mennyiség függvényében visszatérítést is ad az önkormányzatoknak, így a környezet védelme mellett helyi célok is megvalósulhatnak. A rendszer már több, mint 1500 gyűjtőponttal üzemel 855 településen. A rendszer megyei bővülésével egy „cseppel” többet tehetünk a környezet védelméért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában