fontos átadni a hagyományainkat

2021.07.31. 21:01

„Anna örök, és a balatonfüredi Anna-bál is”

A 196. Anna-bál szépe címet a 19 esztendős balatonfüredi lány, Horváth Eszter érdemelte ki. Második udvarhölgynek a szegedi Hadfi Zitát választották, első udvarhölgynek pedig a diósdi Nánási Dorottyát.

Rimányi Zita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Magyarország ékes gyöngyszeme. Szép legendákat hallottam róla már gyerekkoromban, de csak először veszek rajta részt, rögtön fővédnökként is – ezeket mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a 196. Anna-bál megnyitóceremóniáján az Anna Grand Hotelben Balatonfüreden. – Az idő szalad, a szeretet marad – szögezte le, és hozzátette: az Anna-bálon szinte újra megelevenednek reformkori tradícióink. Felbolydul a város, muzsikaszó hallatszik, poharakat koccintanak össze, megdobbannak a szívek.

Varga Judit igazságügyi miniszter: A magyar örökséget, a hagyományainkat fontos átadni a fiataloknak, például az elsőbálozóknak Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az igazságügyi miniszter csodás eseménynek nevezte az estet, Balatonfüredet pedig vendégszerető városnak, amely sok művészt megihletett. Tőle tudták meg sokan, hogy Magyarország első büntető törvénykönyve itt született meg. Megemlítette, hogy 1916-ban sem gyúltak ki a bál fényei, akkor a háború, tavaly a járványhelyzet miatt. Szavai szerint most ezért még jobb újra e rendezvény keretében találkozni, beszélgetni, keringőzni, együtt ropni a táncot. Arról is beszélt, hogy a magyar örökséget, a hagyományainkat fontos átadni a fiataloknak, például az elsőbálozóknak. A Balaton-parti városban megemlítette, hogy számára ez a tavunk mit jelent. Mivel Kelet-Magyarországon nőtt fel, az egyetem után fedezte fel magának. Azóta is szeret ide járni, most már a gyerekeivel.

Hagyományőrzés

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebbi szombaton megtartott Anna-bálok a 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartoztak, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai, közéleti szereplői is találkoztak. A mai napig kultúrtörténeti jelentőségű esemény. Bekerült a Magyar Értéktárba is a balatonfüredi Anna-bál, erről döntött a Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén, május 21-én Budapesten.

Újrakezdés, jövőtervezés

Porga Gyula veszprémi polgármester hangsúlyozta: az elmúlt nehéz másfél év tanulsága, hogy semmi sem magától értetődő. Az sem, hogy Gizella királyné ezer éve beleszeretett Veszprémbe, ami azóta is pezsgő település. Az sem, hogy a megyeszékhely kulturális partnervárosa, Füred úgy döntött, minden évben megünnepli azt, hogy először 1825-ben tartották meg az Anna-bált. Gazdag történelmi tradícióink szerinte arra köteleznek mindannyiunkat, hogy ne elégedjünk meg megőrzésükkel, hanem mindig tegyünk is azokhoz hozzá valami újat. Megemlítette, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, és ezzel kapcsolatos tervei megvalósításában együttműködik a Balaton-régió településeivel.

Az elmúlt nehéz másfél év tanulsága, hogy semmi sem magától értetődő – hangsúlyozta Porga Gyula Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ezt óriási lehetőségnek tartja Bóka István, Balatonfüred polgármestere is. Úgy gondolja, a térség városainak közös felelőssége, hogy éljenek vele. Majd leszögezte: Anna örök, és a szívünknek kedves nyári bál, az Anna-bál is. Szerinte a női szépség, a fiatalság és az élni akarás is örök. Úgy véli, azután, hogy tavaly a koronavírus-járvány miatt nem rendezhették meg bált, még inkább megélhetik a résztvevők azt, amit a költői gondolat szépen megfogalmazott: „újra koszorút fon az öröm”. Az újrakezdés véleménye alapján jó alkalom arra is, hogy a jövőről beszéljünk. Többek közt arról, hogy a most elsőbálozók éltethetik tovább az Anna-bál hagyományát is, ezért fontos, hogy jól érezzék magukat a szórakozást nyújtó rendezvényen.

Díj a zenekarvezetőnek

Kiss Ernő altábornagy emlékét úgy is őrzi Balatonfüred, hogy a róla elnevezett díjat minden évben a bál keretében ítéli oda a kiemelkedő közéleti tevékenység elismeréseként. Idén Kováts Péter vehette át, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője. Ugyan Veszprémben született, de meghatározó alakja Balatonfüred kulturális életének. Tehetségét hamar felfedezték, komolyzenei tudását oktatóként megosztotta, koncerteken bizonyította. Hegedűművészként, szólistaként bejárta a világot.

Idén Kováts Péter vehette át a díjat Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bevonuló bálozók

Purgel Réka, a két évvel ezelőtti bál szépe a füredi polgármester engedélyével nyitotta meg a bált, ugyanis tavaly a pandémia miatt nem rendezték meg az estet. Majd a balettművészek, akik a beszédek előtt palotást adtak elő a hotel díszudvarán, keringőzni kezdtek, amibe a vendégek is bekapcsolódtak. Az est egyébként korábban a Vaszary Villa kertjében kezdődött el, ahol a hölgyeknek nemzeti színű porcelánszívet ajándékoztak, kötöttek a nyakába. A vendégek a Blaha Lujza utcán sétáltak végig az Anna Grand Hotelig. Bevonulásukat sokan követték figyelemmel. A porcelánszívet viselők közül pedig a legszebbeknek tradicionális mintájú, trendi színű herendi vázát ajándékoztak később, éjfélkor. Idén minden korábbinál több, mintegy harminc elsőbálozó hölgyet hívtak meg az Anna Grand Hotelbe július utolsó napjára. A létszámkorlátozás miatt ötszáz vendég vehetett részt a neves eseményen.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Gála, védnökök, vacsora

A rendezvényre idén is meghívást kaptak a tizennyolc éves balatonfüredi lányok, és azok a fiatalok is, akik tavaly, az elmaradt bál idején töltötték be tizennyolcadik életévüket. A nyitótáncokat a Magyar Állami Operaház balettművészei adták elő. Közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar. Az este 10 óra után előadott operettgálán a Magyar Állami Operaház szólistái léptek fel. A műsort Káel Csaba állította össze. Az est folyamán a szalonzenét Király Miklós, a 2020-as prímásverseny győztese és zenekara szolgáltatta, a tánczenét Farkas Gábriel & His Band, a cigányzenét Kalló Zoltán Príma-díjas előadóművész és zenekara.

A bál védnökei voltak idén: Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Porga Gyula veszprémi és Bóka István balatonfüredi polgármester.

Ezúttal is különleges báli vacsorát tálaltak fel, amit Tóth József mesterszakács vezetésével készítettek el. Előételnek tapolcai lazacpisztrángot kínáltak melegen füstölve, ginnel, zöldségekkel és tormával. Ezután a vendégek hűvös nyári vajtöklevest fogyaszthattak el, borjúpralinéval, kaporolajjal, főételnek mangalica-szűzérméket burgonyaroláddal, tejfölhabbal és vargányával, vagy glasszírozott fürj mellét és ropogós combját választhatták karalábévelutéval, illatos vörös rizzsel és színes bébirépákkal. A zöldalma desszert málnazselével, mogyorókrémmel, sóskaramell-ágyon, meringue díszítéssel egyedi finomságnak számított a herendi tányérokon.

Az est szépe

A bál kezdetén mintegy 250 szívet osztottak ki. Az est folyamán a báli közönség szavazta meg a tizenöt legszebb lányt, akik közül a szakmai zsűri választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

Második udvarhölgynek a szegedi Hadfi Zitát választották, aki Budapesten tanul, az ELTE-n jogászhallgató. A 21 éves lány már pici korától figyelemmel követte az Anna-bálokat, az volt az álma, hogy egyszer részt vehet rajta. Ezért hálás szüleinek és párjának, hogy idén ezt lehetővé tették, és eljöttek vele. Szokott Balatonfüreden nyaralni, szívesen sportol, balettozik, zongorázik és kulturális rendezvényeken konferál. Szeretne a médiában műsorvezetőként dolgozni.

Az első udvarhölgy Nánási Dorottya lett, aki Diósdról érkezett. A 19 éves lány idén érettségizett, és felvették az ELTE-re, így Budapesten fog pedagógiát és pszichológiát tanulni. Pár éve az ismerősei hívták fel a figyelmét az Anna-bálra, és a nagymamája biztatta, hogy vegyen rajta részt. Zamárdiban szokott nyaralni, és Füreden mindig szívesen kirándul.

A 196. Anna-bál szépe címet a 19 esztendős balatonfüredi lány, Horváth Eszter (középen) érdemelte ki. Második udvarhölgynek a szegedi Hadfi Zitát választották (jobbra), első udvarhölgynek pedig a diósdi Nánási Dorottyát (balra) Fotó: Pesthy Márton/Napló

A 196. Anna-bál szépe címet Horváth Eszter érdemelte ki. A 19 esztendős balatonfüredi lány a Lóczy Lajos Gimnázium tanulója. Egy szürkés-ezüstös mintával díszített fehér ruhát választott magának. Kisgyermekkora óta minden évben végignézte a báli vendégek bevonulását, és mindig azt várta, hogy egyszer köztük lehessen. Most duplán is valóra vált vágya, hiszen rögtön megnyerte a szépségversenyt is. Budapesten szeretne majd gazdasági szakon tovább tanulni.

A három szépséget éjfélkor mutatták be a báli közönségnek, vasárnap délelőtt pedig a Kisfaludy Színpadon találkozhatnak velük az érdeklődők, majd sétakocsikázás vár rájuk a városban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában