gyorsan népszerű lett

2021.07.01. 20:00

Kerékpáros pumpapályát avattak Balatonalmádiban

A Vörösberényi Általános Iskola mögött kialakított létesítmény 24 millió forintból készült, 12 millió önerőt biztosított a város, 12 milliót pályázaton nyert el az önkormányzat.

B. Virág Rita

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere arról beszélt, a projekt már a tavalyi évben befejeződött, mindössze az ivókút és a villanyvilágítás kialakítása húzódott el, de már ezeket is megoldották.

- A pálya nagyon gyorsan népszerű lett, rengetegen használják – mondta a város első embere. – Más sportos beruházást is tervezünk a későbbiekben, a futókör egyelőre nem valósult meg, de nem tettünk le róla.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kacsó Dániel, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság sajtófőnöke megosztotta, hogy a 2019-ben még csak görparkra és futókörre lehetett pályázni, azonban kiszélesítették a kört, a bringaparkot is belevették a lehetőségek közé. Tavaly 2020-ban 22 sikeres pályázat valósult meg 450 millió forintból, míg idén már 36-an nyertek el támogatást a 300 milliós keretösszegből.

- A 8-10 éves korosztály számára sok lehetőség van, de az idősebbek számára már kevesebb. Az ilyen bringaparkok most ezt a hiányt pótolják. Miközben tekernek, nagymértékben fejlődik a technikai tudásuk, az egyensúlyérzékük, és a biztonságos közúti közlekedésben is hasznát veszik az itt tanultaknak. A mai digitális világban ez a bringapálya valódi élményt ad, ahol nemcsak sportolhat a gyerek, hanem közösségre és barátokra lel.

Tóth András, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektvezetője kiemelte, a pumpapálya újabb kikapcsolódási lehetőség, és jó látni, milyen sokan használják.

Bokros Manassé, a Veszprémi Kerékpáros Egyesület első embere kifejtette, a nemzetközi mezőnyhöz képest infrastrukturálisan komoly lemaradásban van a versenysport, ám ez a pálya most hiánypótló létesítmény.

- Nagyszerű alapokat szerezhetnek itt a fiatalok, és ha sokat használják, akkor még egy lépést tehetnek a profivá válás útján – vélekedett.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a sportnak, így a kerékpározásnak milyen fontos szerepe van az egészséges életmódban.

- Ez a létesítmény nemcsak a kondíciót növeli, az ügyességet fejleszti, hanem megtanulnak a gyerekek, a fiatalok egy közösségben dolgozni, a céljaikért tenni, azokért küzdeni. Közben barátokat szereznek, közös érdeklődésű társaságban vannak a jó levegőn. Olyan tudásra, kitartásra tesznek szert, amelyre később, a felnőtté válás idején is nagy szükségük lesz. Sőt a biztonságos közlekedésben akár már most kamatoztathatják is – húzta alá.

A kicsik és nagyok természetesen gyorsan birtokba vették a pumpapályát, és nagy örömmel rótták a köröket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában