"Amikor hátulról kezdek, akkor élek igazán"

2021.08.08. 20:00

Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes vitorlázó: Példát mutatott a fiataloknak

Fantasztikus ez a fogadtatás! Az ezüstérem? Végtelen boldogság, nagyon nem lehet leírni azt a pillanatot! Ezt mondta kérdésünkre Berecz Zsombor, aki ezüstérmet nyert a tokiói olimpián, melyre még soha nem volt példa a magyar vitorlázásban. A finn dingi versenyszám magyar érmesét hatalmas fiesztával, rengetegen köszöntötték Csopakon, a strandnál szombaton.

Kovács Erika

20210807 Csopak. Berecz Zsombor vitorlázó Olimpikont köszöntik .Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Egy autó utánfutójára helyezett finn dingivel vitték a kitűnő sportembert és horvát vitorlázó társát, kezükben nemzeti színű zászlóval a sportegyesületig, melynek tagja Zsombor, majd beültették a hajóba kisgyermekeit is, Annát és Botondot.

A tömeg, élén Berecz Botonddal, az olimpikon bátyjával ünnepelt, tapsolt a sportklubig, ahol szintén tömeg várakozott, közte a sportoló édesapja. Itt hatalmas kivetítőn lehetett látni az éremfutamot, és azt, ahogy Zsombor odaúszott a győzteshez, majd az első három helyezett egy hajóban ünnepelt.

– Óriási örömet okoztál nekünk! – mondta Hozmann László, a sportklub alapítója, elnöke. Reményei szerint a győzelmet sok gyerek is látta, és akik még nem találkoztak a vitorlázással, szembesültek azzal, hogy ez egy fantasztikus sport!

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Zsomborban olyan embert ismertem meg, amilyet korábban még soha. Ez köszönhető a géneknek, de a sportnak is, mely kitartásra, szorgalomra nevel. A benned lévő tehetség pedig példátlan, fogalmazott, majd méltatta a támogatókat, köztük a Magyar Vitorlás Szövetséget. Szép gesztus volt, amikor az elnök, Zsombort idézve, miszerint ezt a profi sportpályafutást nem lehetne a család támogatása nélkül létrehozni, Nórának, a versenyző feleségének virágot adott.

- Berecz Zsomborban messze a legnagyobb és legjobb magyar vitorlázót tisztelhetjük, vélekedett Finánczy György vitorlázó legenda. Berecz Zsombor és Ruják István, a sportág ikonikus képviselője érdekes beszélgetésben idézték fel az eddigi eredményeket, illetve a riói olimpiát.

– Utóbbi keményen beleégett a lelkembe. Az a nehéz, amikor az ember őszintén beszél saját magával, és én azt mondtam, figyelj, Zsombi, nem vagy kész, hogy érmet nyerj! A munka nem volt elég, mentünk tovább, de borzasztó nehéz volt – vallotta a tokiói ezüstérmes vitorlázó. Szó volt arról is, hogy sérült volt a verseny előtt, ami végül nem befolyásolta. Zsombor méltatta az aranyérmest, aki hatalmas munkát tett a vitorlázásába, és megérdemelten nyert, melynek a magyar versenyző nagyon örült.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Azokat a helyzeteket kedvelem, ami nehéz és küzdős, melyekből nekem sok volt, és ez motivációt is ad. Amikor hátulról kezdek, akkor élek igazán. Fantasztikus ez a sport, meg a fejlődés, ami ezzel jár, hú, imádom! mondta szenvedéllyel. A beszélgetés után Berecz Zsombor kedves ajándékkal lepte meg segítőit, támogatóit. Az ünneplők, köztük Ambrus Tibor polgármester, Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke és Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője lapunknak kiemelte, Zsombor győzelme dicsőséget hozott Magyarországnak, a Balatonnak, a kitűnő sportember példát mutatott a fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában