Díszoklevelet kapott a nemzetiségi dalok feltámasztásáért az ajkai pedagógus

Német nemzetiségért díszoklevéllel ismerte el Csáky Istvánné zenepedagógus hosszú időn át végzett kiemelkedő munkásságát Ajka Város Önkormányzatának képviselő-testülete.

Tisler Anna

Horváth József alpolgármester adta át az elismerést Csáky Istvánnénak

Fotó: Gyarmati László

A díszoklevelet Horváth József alpolgármester adta át a német nemzetiségi hétvége nyitó programján a minap a Regenbogen művelődési házban. Az elismerést Ajka Város Német Nemzetiségi Önkormányzata, Pék Attila és Pákai Péter városi önkormányzati képviselő javaslatára ítélte oda a képviselő-testület.

A méltatásban elhangzott, Csáky Istvánné 1995-ben a német nemzetiségi önkormányzat felkérésére elvállalta a frissen alakuló Rendeki Énekkar vezetését. Felkérésére sokan vállalták, hogy magnókazettára énekeljék az általuk ismert énekeket, úgy, ahogy azt szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták és fiatalkorukban még maguk is dalolták. A gyűjtőmunka eredményeképpen 2016-ban Csáky Istvánné összeállításában megjelent a Rendeker Gesangbuch, amely 146 dal szövegét, kottáját tartalmazta. A gyűjtemény jelentőségét kifejezi a kötet mottója: „Unokáinknak hogy dalainkat feltámaszthassák.”

Horváth József alpolgármester adta át az elismerést Csáky Istvánnénak Fotó: Gyarmati László

A dalok mellett templomi énekeket és az év jelentősebb eseményeihez kapcsolódó népszokásokat is gyűjtött Csáky Istvánné. Jelentős a szerepe abban is, hogy évente két-három jeles ünnepen német nyelvű szentmiséket tartanak a városrészben. A kitüntetett munkásságát a 2010-ben a Magyarországi Német Ének-Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa az ének szekció legmagasabb kitüntetésével, Stefan Kerner Díjjal ismerte el 2010-ben. A kitüntetett az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Dalkört 1995-től egészen 2020-ig vezette.

Csáky Istvánné kérdésünkre elmondta, meglepetésként érte a hír, hogy odaítélték a díszoklevelet, és nagyon jólesett neki, hogy méltónak találták rá. Az énekkar tagjai ápolják, továbbadják a hagyományokat, a közös érdeklődés összekovácsolja az embereket. Az énekkar egy jó közösség, amelynek tagjai nem csupán a szereplésükkel gazdagítják a városrészt, hanem más területen is segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában