Kelet-Közép-Európában az első

2021.08.18. 17:30

Előre jelezheti a földrengéseket a badacsonytördemici geodinamikai állomás

Badacsonytördemic ad otthont mostantól annak a földrengés-előrejelzésre is alkalmas geodinamikai állomásnak, amely méri a föld szeizmikus aktivitását és magnetotellurikus adatait.

Tóth B. Zsuzsa

Maróth Miklós és Sierd Cloetingh professzor az állomás megnyitóján

Az állomás az első Kelet-Közép-Európában, műszerei távolról vezérelhetők, az adatokat továbbítják Budapestre, Erdélybe. Az avatási ünnepségen a Topo-Transylvania holland-magyar-román együttműködés tagjai mutatták be az integrált geodinamikai állomást a faluház udvarán.

Sierd Cloetingh professzor, az Academia Europaea elnöke köszöntőjében szólt a labor telepítésének előzményeiről. Amint elmondta, a tervező kutatók öt éve találkoztak először, akkor indult el a közös gondolkodás, amely célja megérteni a Kárpát-medencében pusztító földrengések okát. Különös tekintettel az 1977-es bukaresti nagy földrengésre, amely több ezer áldozatot követelt.

- Olyan állomásra van szükség, amely méri a különböző földtani változók időbeni változásait is, hogy azokból a földrengéseket megelőző jelekre következtethessünk. Az állomás telepítése túlmutat önmagán, hiszen ha sikeres lesz, nagyobb európai projektekbe is beilleszkedik – mondta a professzor. Örömét fejezte ki, hogy az innovatív állomás megvalósulásában sok fiatal is dolgozik, mentorok segítségével.

Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke arról beszélt, hogy a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet egyik feladata a hazai földrengésekkel kapcsolatos kutatás.

- Ezt segíti az állomás munkája, amely jó példája annak, hogy miként lehet az ország érdekeit szolgálni és nemzetközi tudományos eredményeket elérni. A világ egyik legérdekesebb pontja földtörténeti szempontból ez a vidék, az eredmények nemzetközileg is érdekesek lesznek. Amennyiben jól működik az állomás, a helyben lakók is megérthetik, miért különleges a hely, ahol élnek – mondta az elnök.

Maróth Miklós és Sierd Cloetingh professzor az állomás megnyitóján

Horváth Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy a település adhat otthont az állomásnak, amely olyan érdekes adatokat szolgáltat, amelyek a hétköznapi ember képzelőerejét is megmozgatják. Mint mondta, külön öröm, hogy helyi kötődésű fiatal doktorandusz, Gelencsér Orsolya segítségével valósulhat meg a projekt.

Gelencsér Orsolya, az ELTE környezettudományi doktori iskolája hallgatója elmondta lapunknak, hogy a föld gázkiáramlása miatt is a település környéke a legalkalmasabb hely az állomás telepítéséhez. A holland-magyar-román együttműködés keretében egy több éve tervezett projekt valósult meg a mobil laborállomás kihelyezésével. Az állomás műszerei mérik a szeizmikus aktivitás és egyebek mellett a szén-dioxid-, metán-, radonkibocsátást.

- Ezek a gázok mindenhol jelen vannak, ezek az értékek nem veszélyes mértékűek itt sem. A tervek szerint egy évig mér helyben a mobil labor, és idővel hasonlót telepítenek Erdélyben is. A mért adatok segítik a felszín alatti folyamatok megértését, azokból a Föld köpenye jelenlegi állapotára lehet következtetni, valamint összefüggést keresnek a kutatók a földrengések és a gázkiáramlás között az előrejelzés érdekében – mondta Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában