Fél évszázadot ünnepelt a várpalotai kertbarátok közössége

Fennállásának 50. évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartott a napokban a Várpalota Pétfürdő Kertbarátkör Egyesület a Thury-várban. Az évforduló kapcsán az egyesület egy könyvet is kiadott, valamint megtartották hagyományos éves borversenyüket is.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere a kertbarát-egyesület tagjainak több évtizedes tapasztalatáról, szakmai tudásáról beszélt Fotó: Szabó Péter Dániel

Egész napos programsorozattal, több helyszínen ünnepelte a Várpalota Pétfürdő Kertbarátkör Egyesület fennállásának 50. évfordulóját. Délelőtt borversenyt rendeztek, amire a térség borászai mellett az ország több tájáról, sőt, a határon túlról is neveztek. A vándorkupát Máté Sándor vegyes fehérbora, valamint Keresztes János cserszegi fűszerese kapta a szakértő zsűri döntése alapján, de nagyarannyal díjazták Sneider Sándor olaszrizlingjét, Klimaj Pál rajnai rizlingjét és kövidinkáját, Szedlák Ferenc vegyes rozéját, valamint Barkóczi Lajos vegyes fehérborát.

Délután a jubileumi közgyűléshez kapcsolódva az egyesület elmúlt fél évszázadát bemutató, korabeli fényképeket és dokumentumokat is felvonultató kiállítás nyílt a Thury-vár folyosóján, ahol termékbemutatót is tartottak a kertbarátok. Emellett bemutatták az 50 évet feldolgozó és bemutató, szép kivitelű könyvet is, amely Petrovics László szerkesztésében készült el az ünnepi alkalomra.

A vár Thury-termében tartott ünnepi közgyűlésen Molnár Ferenc elnök hangsúlyozta, az egyesület fontos kapocs Várpalota és Pétfürdő, valamint a településen élő tagok között.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere a kertbarát-egyesület tagjainak több évtizedes tapasztalatáról, szakmai tudásáról beszélt
Fotó: Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere is köszöntötte az 50 éves kertbarátkört. – Az ötvenes években nagyon sokfelől érkeztek emberek Várpalotára, Pétfürdőre és Berhidára. Közülük sokan földműves családból jöttek, és hozták magukkal a föld szeretetét és megművelésének tudását. Az, hogy a kertbarátkör itt ilyen kiválóan tudott működni az elmúlt 50 esztendőben, annak a tudásnak köszönhető, amit az ide érkező emberek magukkal hoztak a saját településükről, azaz megtartották a gyökereiket. Értékesnek tartom azt is, hogy a két település ilyen módon összekapcsolódott, és barátsággal élték meg az elválást, és az együttműködésük is zavartalan – mondta el Campanari-Talabér Márta.

Miskolczi Ferenc elmondta, 1977-ben került ide, és meglepődve tapasztalta, hogy a környéken milyen sokan foglalkoznak szőlőműveléssel és gyümölcstermesztéssel. Pétfürdő nagyközség alpolgármestere szerint példaértékű a helyiek elkötelezettsége.

Az ünnepi közgyűlés köszönő és elismerő oklevelek átadásával zárult, majd este borbált tartottak a pétfürdői Vegyész Rendezvényteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában