A tulajdonos kötelessége

2021.08.05. 11:30

Folyamatos a gallyazás az áramellátás biztonsága miatt a Balatonnál is

A megyében zajló építkezések kapcsán arról kérdezte a Naplót olvasónk, hogy mikor kell az E.ON munkatársainak beavatkozni egy-egy növény gyérítése, vágása kapcsán. Kell-e őket minden esetben értesíteni, és az díj­köteles-e?

Juhász-Léhi István

A gallyazási feladatokat a társaság megbízott alvállalkozói végzik Fotó: FMH

Patócs Renáta, az áramszolgáltató sajtószóvivője kiemelte: életvédelmi és üzembiztonsági okokból a villamos vezetékek környezetében szükséges a növényzet rendszeres gondozása, a gallyazás évenkénti elvégzése.

– A gallyazásra azért van szükség, mert a vezetékek közé nőtt faágak üzemzavart, áramszünetet okozhatnak. A törvényi szabályozás szerint a vezetékek közelében lévő növényzetet az ingatlantulajdonosoknak kell rendszeresen gondozniuk. Ha ez nem történik meg, társaságunk szerződött vállalkozóval, saját költségére végezteti el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság, valamint a folyamatos áramellátás feltételeinek megteremtése kötelességünk – közölte Patócs Renáta.

Szolgáltatási területükön, így a Balaton környékén is folyamatosak a gallyazások. A feladatokat ilyenkor a társaság megbízott alvállalkozói ütemterv alapján végzik, de bejelentés vagy üzemzavar esetén soron kívül is megtörténhet. A közterületen lévő fák gallyazása minden esetben a vonatkozó szabályozás alapján történik. Ez előírja, hogy milyen vezetéktípusnál hány méterig szükséges alulról és oldalirányba visszavágni a fákat. A gallyazás célja, hogy a növényzet a villamos hálózat biztonsági övezetének határát ne érje el, veszélyes közelség ne alakuljon ki. A fák biztonsági övezetére különböző szabályok vonatkoznak. Így egy kV névleges feszültségszintig a szélső vezetőtől oldalirányban mért, illetve alulról is egy-egy méter, egy kV felett 35 kV névleges feszültségszintig két-két méter, míg 35 kV felett 200 kV névleges feszültségszintig három-három méter.

A gallyazási feladatokat a társaság megbízott alvállalkozói végzik
Fotó: FMH

Megtudtuk: a gallyazást úgy kell elvégezni, hogy a növényzet éves növekedését figyelembe véve, a biztonsági övezet a következő gallyazáskor még minimálisan az előírt méretű legyen.

– Azokat a tulajdonosokat, akik a törvényi szabályoknak megfelelően maguk végzik a gallyazást a saját fájukon a villamos hálózat közelében, arra kérjük, hogy ezt előtte mindenképpen jelezzék nekünk. Ha az ágak veszélyes közelségben vannak a villamos vezetékekhez, cégünk a munkálatok idejére ingyen áramtalanítja az adott vezetékszakaszt, így biztonságosan tudják végezni az ágak metszését – fűzte hozzá Patócs Renáta.

A kommunikációs szakember megköszönte azon telektulajdonosoknak, akik saját telkükön a villamos hálózat közelében a növényzet metszését elvégzik, és ezzel hozzájárulnak a terület zavartalan áramellátásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában