Óvni a Balaton vizét

2021.08.09. 06:50

Közösségépítő célokat is szolgál a Zöldszalag regatta

A Mandula nevű egység nyerte az elektromos hajóknak megrendezett Balaton-kerülő viadalt, a Türkiz regattát. Az erőpróbán túl még egy rövidebb túraversenyt tartottak az idei Zöldszalagon.

B. Virág Rita

A Türkiz regattán hat hajó mérette meg magát

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A hétvégén tizedik alkalommal rendezték meg a Zöldszalag regattát, amelyre a Balaton elektromos hajóit várták.

Viszkei András, a Zöldszalag regatta versenyigazgatója a Naplónak elmondta, a Balatonfői Yacht Club (BFYC)zászlajára tűzte a környezetvédelmet, a Balaton vizének megóvását. Az idei fesztivált is ennek jegyében szervezték meg, két versenyt tartottak az elektromos hajóknak, valamint számos kísérő rendezvényt az érdeklődőknek, a résztvevőknek.

Az eseményeket egy újdonságnak számító viadal nyitotta meg, a Türkiz regatta. Itt a cél a Balaton megkerülése volt töltés és kikötés nélkül. Hat hajó tette próbára magát. A csütörtöki rajt után nem sokkal mostoha időjárási körülmények köszöntöttek a résztvevőkre: erős hullámzás, eső, szél, vihar nehezítette a hajósok dolgát. Végül 21 óra 47 perc alatt a Mandula nevű egység teljesítette leggyorsabban a tókerülést. Viszkei András megjegyezte, ezzel az eredménnyel az idei Kékszalagon a legjobb húsz helyezett között végzett volna a győztes.

A Türkiz regattán hat hajó mérette meg magát
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szombaton 35 egység jelentkezett a különleges túraversenyre, ahol a résztvevőknek a vízen tíz útpontot kellett megkeresniük és megérinteniük, illetve akadt még két érintendő pont a tihanyi és az alsóörsi kikötőben is.

Az abszolút kategóriát végül a Lamuga és legénysége nyerte. Viszkei András kiemelte, a Zöldszalag regatta célja a közösségépítésen túl a környezetvédelem.

– Jelenleg a Balatonon mintegy 700-1000 elektromos járművet használnak. Szeretnénk, ha minél többen választanák ezt a lehetőséget, hiszen a Balaton és tágabb értelemben az óceánok vizének védelme közös érdekünk – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában