Pápai születésű katona is elhunyt Afganisztánban

Egy hete uralják a világsajtót az afganisztáni események.

kemma.hu

Forrás: MTI/Klapka György Lövészdandár

Magyarország, mint az észak-atlanti szövetség tagja, szintén részt vett abban, hogy a tálibok 2000-es évek eleji kiszorítása után megerősítsék az ottani kormányerőket és megszilárdítsák az új állami berendezkedést. A 18 évig tartó misszió utolsó magyar kontingense az idén júniusban tért haza.

Az életüket adták a magyar katonák

A majd’ két évtizedig tartó szerepvállalás során hét magyar katona hunyt el: 2008-ban Kovács Gyula és Nemes Krisztián tűzszerészek halálát robbanószerkezetek okozták, 2010-ben Pappné Ábrahám Judit és Kolozsvári György egy tálib támadás miatt veszítette életét,

2011-ben Róth Orsolya és Dálnoki András közlekedési balesetben halt meg, dr. Borbély Csaba orvos százados szívinfarktus miatt hunyt el.

A Baghlan tartományért felelős Tartományi Újjáépítési Csoport 8. váltása szinte napra pontosan 11 éve, 2010. augusztus 23-án a hajnali órákbanindított újtára egy konvojt a Pol-i-Khumriban található Camp Pannoniából a Mazar-i-Sharifi repülőtérre. A féléves békefenntartó missziójukat befejező katonákat szerették volna hazaszállítani.

Ahogy az MH. 25. Klapka György Lövészdandár beszámolt róla, a tábor elhagyása után negyed órával a konvoj mellett egy házi készítésű robbanóeszköz robbant fel, majd egy helyi ellenállókból álló fegyveres csoport több irányból tűz alá vette a járműveket. Az oszlop negyedik járművét RPG gránáttal eltalálták.

A konvoj elszakadt az ellenségtől, de a negyedik jármű utasai mindannyian sérüléseket szenvedtek, közülük Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester és Kolozsvári György zászlós – mindketten a tatai dandár 1. Lövészzászlóalj katonái – sérülései végzetesnek bizonyultak. A 31 éves törzsőrmester azonnal életét veszítette, a 37 éves zászlóst hazaszállították, de szervezet végül feladta a harcot. Mindkettejüket posztumusz hadnaggyá léptették elő, katonai tiszteletadással temették el őket.

Pappné Ábrahám Judit és Kolozsvári György (Fotó: MH 25. Klapka György Lövészdandár)

Pappné Ábrahám Judit 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben. Többször is kitüntették, 2003-ban Macedóniában, 2007-ben Koszovóban önkéntesként vállalt szolgálatot. Alacskán helyezték végső nyugalomra, a borsodi községből származott ugyanis. Kolozsvári György Pápán született, 2007-ben is szolgált Afganisztánban. Őt Tatán, a Kocsi úti temetőben temették el.

További részleteket a tragédiáról, valamint az Afganisztáni helyzetről a kemma.hu oldalán, ide kattintva tudhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában