Sodrófa- és rönkhajításban, labirintusfutásban is remekeltek a sólyi mosolykeresők

Tízpróbán tették próbára tudásukat a sólyiak falunapjukon és sokuk viselte azt a pólót, amin a MoSóly szó szerepelt azt kifejezve, hogy igyekeznek a mindennapokban minél több apróságnak örülni. Remélik, hogy a hozzájuk látogatók is jól érezték magukat ünnepükön és a bográcsban főtt ételek illatát, ízét is élvezték.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

- Tizenegy éve élek a Sólyhoz tartozó szőlőhegyen. A falunapi főzőversenyre sem először neveztünk be a rokonaimmal, a barátaimmal, de először bízták rám a bográcsban főtt finomság elkészítésének felügyeletét. Vaddisznóhús került bele, mellé csülök és füstölt sonka. A pörkölthöz a szokásos fűszereket használtuk. Szerintem a jó étel titka, hogy olyan ember forgassa a fakanalat, aki szereti a hasát. Nekem nem is az a fontos, hogy nyerjünk a meghirdetett versenyen, hanem, hogy jól érezzük magunkat, jót együnk együtt – állította Cséri Gábor, aki villanyszerelőként dolgozik, de láthatóan más feladatok elvégzése során is jól érzi magát, szeret jó közösségben lenni.

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kaptur József sólyi polgármester is azt tartja fontosnak, hogy összetartóak legyenek a falu lakosai. A mozgás szeretetét is szeretné továbbadni nekik. Ezért már több esztendeje tízpróbát is szerveznek a falunap keretében.

A versenyszámok közt ezúttal szerepelt női sodrófahajítás, férfi rönkhajítás és labirintusfutás is. Utóbbinál a tájfutáshoz hasonló térképet kaptak a benevezők. A faluvezető arról is beszélt, hogy 2014-ben 476-en éltek a településen, amely most már 575 lelket számlál. Hét esztendő alatt 99-el gyarapodott a lakosszám. Nagyrészt újszülöttek révén, de azok is hozzájárultak ehhez, akik Sólyra költöztek az utóbbi években.

- Magam is „gyüttmentnek” számítok, tizennyolc esztendeje jöttem Veszprémből Sólyra lakni. A legfőbb célomat egyszerű megfogalmazni: szeretnék minél többet tenni egy közösségért. Remélem, hogy a falubeliek is hasonlóan magukénak érzik annak a szójátéknak az üzenetét, amit mostantól szlogenként szeretnénk használni. Sokan meg is vásárolták maguknak vagy ajándékba azt a pólót, amelynek a község címere van az elején, a hátulján pedig az, hogy MoSóly. Az ékezetet egy szivecske helyettesíti. Azt szeretnénk kifejezni vele, hogy igyekszünk a mindennapokban Sólyon is minél több mosolyfakasztó apróságnak örülni – magyarázta el a polgármester.

Fotó: Rimányi Zita/Napló

- Egy mosoly mindent elmond – szögezte le Ovádi Péter országgyűlési képviselő és hozzátette: az is mutatja, hogy a sólyiak szeretik együtt eltölteni idejüket, kötődnek gyönyörű településükhöz, hogy több mint tíz csapat nevezett be a falunapi főzőversenyre. Kivette a részét a honatya is az ételkészítésből, bár úgy fogalmazott, ő csak a szeretetét adhatta bele, és részt vett a tízpróbán. Örömmel látta, hogy a sportprogramot is élvezték a helybeliek, önfeledten szórakoztak együtt és tapasztalata alapján fontosnak tartják, hogy kistelepülésük értékeit vendégeiknek is megmutassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában