Új névvel indult a tanév Városlődön

Paul Angermann nevét vette fel a tanévnyitó ünnepségen a városlődi német nemzetiségi nyelvoktató általános iskola.

Tisler Anna

Paul Angermann 1703-tól 1749-ig élt, ő alapította az iskolát, amely azóta is működik. Városlőd már 1728-ban szervezett faluközösség volt, választott bíróval és esküdtekkel, községi pecséttel. Papot az óhazából kértek, aki az anyanyelvükön tarthatta az egyházi szertartásokat, így került 1730-ban Johann Bayermann a településre. A kántor a betelepülő frankokkal együtt érkező Paul Angermann lett, aki megalapította az iskolát, és ő volt az első kántortanító is. A névadáskor azért rá esett a választás, mert a csaknem 300 éve működő intézményt ő alapította, és a német nemzetiséghez tartozott.

Az augusztus 31-én a templom előtti téren tartott tanévnyitó ünnepségen felavatták az első osztályosokat. A kisdiákok, akik a gólyatáborból már ismerték egymást és a tanítóikat, a nyolcadikos Weisz Zsófia szavait megismételve fogadalmat tettek, hogy jól tanulnak és jól viselkednek, majd mindenkit megajándékozott az iskola.

Pfeiferné Takács Hajnalka intézményvezető bemutatta az új pedagógusokat, Túri Ilonát, Dányi Dórát, Tátrainé Sass Borbálát és Kléri Istvánt. Elmondta, hogy logopédus és gyógypedagógus segít a felzárkózásban, minden tárgyat szaktanár tanít. A vakáció heteiben megújult az iskola épülete. Nyáron sport-, német nyelvi és Erzsébet-táborban szerezhettek élményeket a tanulók. A hátrányos helyzetű diákok az Emberi Erőforrások Minisztériumától tanszercsomagot kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában