Barátok, segítőtársak

2021.10.04. 11:30

Az állatok világnapjának üzenete: Tiszteljük az élőlényeket!

Az állatok világnapjának legfőbb üzenete az ember, a minket körülvevő élőlények és a természet harmóniájának megteremtése, melyek egymástól függnek. Az egyensúlyra állandóan törekednünk kell.

Kovács Erika

Pap Maja (balról), Németh-Ramasz Vanda, Pap Károly, Papné Takács Ágnes, valamint Felső Andrea és Molnár-Bécsi Gréta a kutyáival együtt békében, szeretetben az ajkarendeki udvaron

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ezt hangsúlyozta Ovádi Péter miniszteri biztos, ország­gyűlési képviselő október 4-e alkalmából készített összeállításunkban. Országosan is példaértékű munkát végeznek Veszprém megyében a civil szervezetek, az ajkai, a balatonfüredi, a devecseri, a pápai, a tapolcai, a várpalotai, a veszprémi menhelyek, a nemesvámosi vadmentők, az állatorvosok, önkéntesek. Madármentésben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park segít. Az, hogy Magyarországon veszprémi képviselő állt a nemes ügy mellé, új fejezetet nyithat az állatvédelemben.

Moharos Roland várpalotai állatorvos a megelőzés fontosságát hangsúlyozza
Fotó: Rendelő

– Október 4-e tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. században hirdette, szeretni, tisztelni kell a környezetet. Megérdemlik az állatok, hogy ünnepeljük őket, mert boldogabbá teszik életünket, segítőtársként, barátként gazdagítják napjainkat, mondta Ovádi Péter. Nagy örömére szolgál, hogy már egy éve tölti be a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosi feladatot, és már a kinevezése előtt is nagy hangsúlyt helyezett az állatvédelmi problémák megoldására. Az elmúlt időszakban számos döntés született az állatok védelméért.

– Fontos mindenki véleménye, aki tenni szeretne az állatvédelemért, ezért februárban a Miniszterelnöki Kabinetiroda és az Agrárminisztérium egy online kérdőívet indított, melynek célja az információcsere, a szorosabb együttműködés a jogszabályok előkészítésénél – közölte.

Ovádi Péter elkötelezett az állatvédelem mellett
Fotó: Képviselői Iroda/Kovács Bálint

A kérdőívet több mint 262 ezren töltötték ki, melynek eredményeire reagálva megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács a jogszabályok felülvizsgálatáért. Létrejött az Állatorvos-tudományi Egyetem (ÁTE) szervezeti egységeként az Állatvédelmi Központ, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédőknek. Ovári Péter miniszteri biztos ivartalanítási programokat is kezdeményezett. Fontosnak tartja a megfelelő tudást, ezért az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elindította az ÁTE-n a Gazdijogsi képzést, mely telt házas.

Ajkán rendkívül népszerűek az óvodákban, iskolákban a terápiás kutyák, a gyerekek nagyon várják őket. Két kutyafelvezető, Németh-Ramasz Vanda tanár az Éden nevű labrador-retrieverrel és Papné Takács Ágnes óvodapedagógus Mesével, a golden retrieverrel járja az intézményeket. Azt mondták, a gyerekek veleszületett kíváncsisággal, ösztönösen fordulnak az állatok felé, a legkisebbek is alig várják őket, a terápiás kutya motiváló. Az ebekkel együtt fel lehet hívni a figyelmet a kutyák, a természet helyzetére, az állatvédelemre. A kisgyerekek nagyon közel állnak a természethez, amit sajnos többször a felnőttek aggályai, félelmei ellenkező irányba fordítanak. A kutya oldja a szorongást, önbizalmat ad, beszédre serkenti a gyerekeket, velük minden képesség jól fejleszthető.

Pap Maja (balról), Németh-Ramasz Vanda, Pap Károly, Papné Takács Ágnes, valamint Felső Andrea és Molnár-Bécsi Gréta Fotó: Balogh Ákos/Napló

Egy kiválóan képzett kutya tudásával ámulatba ejti a gyerekeket, akik a kedvéért minden feladatba szívesen bekapcsolódnak, játszva tanulnak. Pap Károly kutyakiképző Mese, valamint Buksi, a puli és Démon, a belga juhász gazdája, egy kutyaiskola vezetője szerint a családhoz illő kutya kiválasztása a jó kutya-gazda kapcsolat alapja, így már akkor kérjük szakember segítségét, mellyel sok konfliktus elkerülhető. Érdemes menhelyről választani, mert így megmentünk egy árva állatot. A kutyaiskolák sokat segíthetnek a négylábúak viselkedésében, ember és eb kapcsolatában. A problémás kutyák kezelése is eredményes lehet együttműködő gazdival. Soha nem késő rendbe hozni egy megromlott kapcsolatot, amelynek alapja a szeretet, a tisztelet, a következetesség. A kutyaiskola zenés bemutatóján szereplő ebek tudása lenyűgözi a gyerekeket, akikben tisztelet alakul ki minden állat és a természet iránt.

Molnár-Bécsi Gréta, a Zsemi és Felső Andrea, a Bodza nevű magyar vizsla gazdája a kutyaiskola mellett érvelt. Szerintük nagyon fontos, hogy megtanulja az ember, hogyan kell viselkedni a kutyával, hogy elismerje, felnézzen a gazdira. A sikerhez határozottságra, kitartásra van szükség, amivel a kutya életét is megmenthetjük. A mentálisan is „lefárasztott” négylábú nyugodt, kiegyensúlyozott lesz, az ebek élvezik és szívesen hajtják végre a feladatokat. Pap Maja példája mutatja, mekkora szerepe van a családnak a felelős állattartásban, amit ő nagyszüleitől tanult meg. A kislány határozottan, szeretettel lép fel Legóval, a Lagotto romagnolo kutyával az ajkai bemutatókon, ahol ő az egyetlen gyermek.

Pap Maja és szeretett kutyája, Lego
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Gáspár Ákos balatonfüredi képviselő, a helybeli ebmenhely önkéntese büszkén említette, környékükön szerencsére nincs sok kóbor állat, így máshonnan is befogadnak kutyát a 35 férőhelyes menhelyre, amit korszerűsítenek. A tervek készek, jövőre kezdődhetnek a munkák. Szerinte nagyon fontos az ivartalanítás, az azonosító chip, az orvosi ellátás. Örökbe adáskor megfelelő gazdit választanak. Az adományok sokat jelentenek nekik, ebből jut tápra, takarókra, plédekre. Kétmillió forint állami támogatásban részesültek, melyből az orvosi költségeket fedezik, és fűthető házakat terveznek kölyköknek. Kiemelte a diákok közösségi munkáját, mellyel segítenek nekik, ők pedig felhívják a figyelmet a felelős állattartásra, az örökbefogadásra.

– Újabb betegség a szívférgesség, amit szúnyogok terjesztenek, de cseppekkel, tablettákkal meg lehet előzni – közölte Moharos Roland várpalotai állatorvos. Javasolta, a megelőzésben is kérjünk állatorvosi tanácsot, vigyük évente vérvételre kedvencünket. A gazdik már felelősségteljesebbek, tájékozottabbak, odafigyelnek állataikra. – Az egészségre odafigyelés, a megfelelő tartási körülmények, a rendszeres foglalkozás, séta nagyon fontos az állatok életében – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában