A Pápai Textilgyár Munkástanácsa országosan mutatott példát 1956-ban

A szebb időket látott Pápai Textilgyár főhomlokzatánál az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) önkéntesei néma főhajtással, mécsest gyújtva, az utcai kerítésre egy nemzeti színű, 1956–2021 feliratú emlékszalagot felkötve emlékeztek meg a 65 éve kirobbant népfelkelés évfordulójáról, a bátor helyi munkásságról, a textilgyári munkástanácsról.

Laskovics Márió

Az EpVE önkéntesei a textilgyár főhomlokzatánál

Forrás: EpVE

Mészáros Gyula Az 1956-os forradalom eseményei Pápán és környékén című, a városi könyvtár gondozásában közel két évtizede napvilágot látott kötete alapján idézte fel dióhéjban Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, EpVE-ügyvivő a 65 éve történteket. Mint mondta, ő is e kiadványnak köszönhetően szerzett tudomást néhai nagyapja testvérének aktív, textilgyári-munkástanácsi tagként való forradalmi szerepvállalásáról, amiért aztán meghurcolták. Meglátása szerint máig kevés szó esik az ’56-os munkástanácsokról, pedig azok voltak csak igazán a revolúció támaszai.

Az EpVE önkéntesei mécsest és emlékszalagot helyeztek el a textilgyár kerítésére Fotó: EpVE

– A korabeli dokumentumok, visszaemlékezések alapján a városban a forradalmi hangulat már korán kitapintható volt, a Pápán működött ’56-os munkástanácsok közül talán a textilgyári bizonyult a legaktívabbnak. (Már a szomszédos dohánygyár munkásságával együtt, az első világégés alatt, ’17–’18-ban is igen buzgónak bizonyult az itteni, szervezett munkásság, jelentős tényezőjévé válva Pápa társadalmának.) 1956. október 26-án a textilgyár munkásai – több száz fő részvételével – nagygyűlést tartottak a gyár területén. A gyűlés alatt, a gyár elé vonult tüntető pápaiak kérték a munkásokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Az említett kötet felidézi a gyár fellobogózását, még a 63 méteres gyárkéményre is felvitték a nemzeti zászlót, a fonoda tetejéről eltávolították a vörös csillagot, a gyárba betódult a felvonuló városi diákság, akik felhívására végül a dolgozók mégiscsak abbahagyták a munkát és a forradalom ügye mellé álltak. Ez a gyár lett az 1956-os Központi Munkástanács megszüntetésével és vezetőinek letartóztatásával kapcsolatos országos sztrájk pápai „fellegvára” is, állásfoglalása a többi helyi üzemet is befolyásolta. Még 1956. december 11-én is tartottak nagygyűlést a gyár udvarán, tehát még jóval a bukást követően is bátran kitartottak – idézte fel Kerecsényi Zoltán.

Az EpVE önkéntesei a textilgyár főhomlokzatánál Fotó: EpVE

– A Pápai Textilgyárban a péntek délelőtti műszak utolsó órája lázas izgalomban telt. A Szövő II-ből jött át a küldöttség. A Szövő I. területén lévő rezsiműhelyben tartottak gyűlést, s összefoglalták az üzem dolgozóinak részben helyi, részben országos jellegű kívánságait. Követelik, hogy néhány személyt távolítsanak el az üzemből, illetve váltsanak le jelenlegi beosztásából. A pártbizottság még pénteken összeült, hogy a munkásoknak ezt a jogosnak tartott követelését teljesítsék. A saját üzemüket érintő követelésükön túl a textilgyári munkások hangot adtak alábbi kívánságaiknak is: A szovjet csapatok szüntessék be Budapesten a harcot, és hagyják el az ország területét, azonkívül hatálytalanítsák a statáriumot. A Pápai Textilgyár dolgozói bíznak a kormányban – közölte tudósításában a korabeli megyei újság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában