Alsóörs vonzereje: egészséges és kulturált a környezet

Elültették az első platánfát Alsóörsön, melyből összesen harmincat kaptak, mert sikeresen pályáztak az Országos Erdészeti Egyesület felhívásán a településfásítási programra.

Kovács Erika

20211103 Alsóörs polgármesteri hivatal. Faültetési porgram. Hebling Zsolt polgármester és Kontrát károly országgyűlési képviselő Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő az összefogásra helyezte a hangsúlyt, mely jellemző Alsóörsre. Így a kormányzat, az Agrárminisztérium, a térség országgyűlési képviselője, a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészete, illetve a képviselő-testület együttműködésével az országos fásítási program ezen a balatoni településen is megvalósulhat.

- Ahogy a kormányzat, jómagam is elkötelezett vagyok a környezet- és a klímavédelem mellett, mely világszerte meghatározó az emberek életében. Egy-egy elültetett fa apró, de fontos lépés annak érdekében, hogy a környezetet ne csak magunknak, hanem az utánunk jövő generációnak is építsük – mondta Kontrát Károly.

A képviselő elismeréssel beszélt Alsóörs fejlődéséről, melyet mindig örömmel támogatott. Azt mondta, a környezetvédelmet nem csak alkalomszerűen, hanem egész évben szem előtt kell tartani. A fák pedig csak akkor nőnek az égig, ha gondozzuk, ápoljuk őket. A környezettudatos magatartást pedig már gyermekkorban érdemes megismerni.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere a faültetés apropóján köszönettel beszélt a kormányzat, a képviselő és az erdészet támogatásáról. Úgy vélte, a fák nem csak értékesek, hanem ezekkel a növényekkel még élhetőbb, vonzóbb lehet a község. Az ültetés is kitűnő példája lehet az Alsóörsre jellemző összefogásnak, ugyanis a fákat a helybeli emberekkel, a nyaralótulajdonosokkal, a civil közösségekkel együtt ültetik el szerdán és csütörtökön.

Elhangzott, Alsóörsön kiemelt szerepet kap a környezetvédelem, a kulturált, egészséges környezet. Ezért sokat tettek, tesznek, így is hozzájárulva az ilyen célú nemzeti és nemzetközi törekvésekhez. A környezettudatos nevelésért hozták létre például a zöld óvodát, az iskolában ilyen témájú bemutatókat tartanak. Napelem működik az önkormányzat intézményekben, napkollektor a kempingben. Elsőként hozták létre a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, szemétgyűjtési közösségi akciókat szerveznek, kamerákat telepítettek az illegális hulladék elhelyezés ellen. Több száz komposztálót osztottak ki, közparkot, játszóteret hoztak létre, a Merse park mintegy egyhektáros. Vettek 12 hektár erdőt, melyet védetté tettek.

Pályáztak újabb zöldterület, sétány kialakítására, területeket vásárolnak zöldterületek megtartásáért. Engedélyhez kötötték a magánterületi fakivágásokat, az elmúlt években több mint 300 fát ültettek el, és évente több tízezer virágot. Működik elektromos töltőállomás, busz és szállító jármű. A faültetést november 4-én, csütörtökön folytatják, melyen minden érdeklődő részt vehet, akikkel a Málnás utcai játszótéren találkoznak a község vezetői 16 órakor. Aki tud, eszközt vigyen magával, az ültetőhelyeket a szervezők előkészítik, és adnak vizet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában