Folyamatosan dolgoznak

2021.11.25. 16:01

Balatonfüred egész évben szép és gondozott

Ápolják a parkokat, a gyepeket, virágokat, gyűjtik a lombot, kihelyezik a karácsonyi díszkivilágítást és finiséhez érkeztek a jégpálya munkálatai, tudtuk meg Somogyi Lászlótól, a balatonfüredi Probio Zrt. vezérigazgatójától.

Kovács Erika

Lombszívóval gyűjtik össze a faleveleket Balatonfüreden

Fotó: Kovács Erika/Napló

A város vezetése, az önkormányzat egész évben kiemelt figyelmet fordít a zöldterületek fejlesztésére, fenntartására, melyben meghatározó az emberek együttműködése is. A munkálatokat a társaság szakemberei terv szerint végzik. Az impozáns arculatot nem csak a zsúfolt nyári idegenforgalmi szezonban őrzik, hanem egész évben ez a jellemző. Az üzemeltetésért felelős társaság emberei egész évben, folyamatosan dolgoznak városszerte.

Feladatuk a gyep karbantartása, jelentős terület kaszálása, a virágágyások, rózsák, cserjék, sövények, több ezer parki és utcai fa, valamint a Kiserdő gondozása, az útszegélyek gyomtalanítása. Somogyi László, a 100 dolgozóval működő társaság vezérigazgató azt mondta, a növényeket ősszel is ápolni kell, és ilyenkor ültetik el a tulipánhagymákat, illetve az árvácskát. Utóbbiak már most díszítik a várost, majd egész télen nyár elejéig színfoltjai lesznek Balatonfürednek. Az utolsó fűnyírásokat is ilyenkor végzik, ezeket a területeket speciális, kondicionáló tápanyaggal is ellátják, hogy a pázsit könnyebben átvészelje a telet, és így tavasszal friss zöld színben pompázik. Az elmúlt hetekben, a nagy aszály miatt, komoly feladatot jelentett az öntözés, főként a fiatal fáknál, cserjéknél, a frissen kiültetett virágoknál.

A lehulló lombok pedig bő egy hónapja újabb feladatot jelentenek a társaságnak. Több mint tíz lombfújó és szívó géppel naponta legalább hat tonna falevelet gyűjtenek össze a parkokban, melyet az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. komposztálójába szállítanak. A lomb nagy része hasznos tápanyagként visszakerül a város parkjaiba a különféle munkálatoknál. A lombot nem csak a fűről gyűjtik össze, hanem a balesetveszély miatt a közterületekről is, melyeken esőzéskor megcsúszhatnak a járművek, kerékpárok, gyalogosok. Az önkormányzat arról is gondoskodott, hogy a házaktól is elszállítják a lombot, amit novemberben hetente végeznek. A társaság már megkezdte a karácsonyi díszkivilágítás felszerelését is, mely az első adventi hétvégétől működik. A 900 négyzetméteres jégpályán az utolsó simításokat végzik, a december 6-i nyitás előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában