Körkép

2021.12.12. 09:54

Viharos szél tombol megyénkben: Kilendült medréből a Balaton

Viharos szél tombol Veszprém megyében vasárnap hajnal óta, ami bőven ad munkát a tűzoltóknak, közölte Csondor Henrietta, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Kovács Erika, Marton Attila

Bőven adott és ad jelenleg is munkát a viharos szél a balatonfüredi tűzoltóknak is a Balatonnál, ahol több fát kellett feldarabolni és eltávolítani az utakról

Forrás: Balatonfüredi önkormányzati tűzoltóság

Frissítés 16:21 

Tótvázsony és Nemesvámos között jobbára ilyen az út, hókotrók járnak, de a legtöbb helyen a viharos szél miatt havas, hókásás az út, csak lassan lehet haladni. Hófogórács kevés helyen van. Ma 3 óra körül készült a felvétel. 

Frissítés 11:30

Varga Ivett, az E-on szóvivője az áramellátást érintő kérdésünkre közölte: Veszprém megyében a középfeszültségű hálózaton volt hiba, ami Kislődöt és Városlődöt érintette. Itt kidőlt egy villanyoszlop vasárnap hajnalban, az áramellátás délelőtt helyreállt. A hiba 700 ügyfelet, illetve felhasználót érintett. A kisfeszültségű hálózat miatt is érkeznek hibabejelentések, ezek egyedi hibák, melyek egy-egy háznál történnek. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.    

Csonki István, a   Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  igazgatója megkeresésünkre vasárnap délelőtt közölte: a  Balaton hosszirányú kilendülésének hatására Balatonfűzfő és Balatonmáriafürdő között 63 centiméteres, keresztirányú kilendülésének hatására Balatonakali és Balatonszemes között 28 centiométeres vízállás különbség alakult ki december 12-én. 
 

Erős északi és északnyugati szél fúj a Balatonnál, az északi parton nincsenek erős hullámok, a tó szürkés színű, és a tó közepétől lehet látni nagy hullámzást a déli part felé, tudtuk meg egy olvasónktól.   

Forrás: Olvasó/Horváth Katalin
Hófúvások nehezítik a közlekedést a 73-as számú úton, Veszprém után, Balatonfüred felé
Forrás: Olvasó/Gáspár Ákos


 

____________________________

Elmondta, tetőket bontott meg és fákat döntött ki a szél, például Zircnél, Cseszneknél, Tapolcán, Vászolyon és Balatonfürednél. Várpalotánál pedig közlekedési lámpát szakított le. Úgy tudjuk, az időjárás miatt több helyen elmaradnak az adventi vásárok, mert a szél tönkretette a kirakodók házait.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki az ország területére vasárnap éjfélig. Az előrejelzés szerint vasárnap 60-90 kilométert is meghaladó széllökésekre kell számítani, főként a Dunántúlon és északkeleten. A viharos szél a Dunántúl hóval borított területein, főleg a Bakonyban hófúvást is okozhat. A szél várhatóan késő este veszít majd erejéből.

A vmeteo.hu megírta, a tőlünk délkeleti központtal örvénylő mediterrán ciklon előoldali áramlási rendszere és egy nyugati anticiklon keleti pereme együttesen erősítik a levegő gyors áramlását. A szél sebessége gyakran eléri az erős, időnként viharos fokozatot és a fagypont körüli hőmérséklettel együtt okoz kellemetlen hőérzetet. Siófokon 106 km/h széllökést is mért az OMSZ meteorológiai állomása. A vastagabb hóval fedett tájainkon hófúvás is lehet. 1-2°C körül alakul a vasárnapi hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában