Eredményes év

2022.02.02. 11:30

Befejeződött Magyarpolány főterének átépítése

Küzdelmes, de eredményes volt a 2021-es év, hiszen a nehézségek ellenére mintegy 50 millió forint saját forrást költött fejlesztésekre a magyarpolányi önkormányzat. Emellett három TOP-pályázat segítségével is szépül a település – közölte Grőber József polgármester, aki sok önkormányzati és civil pályázatot maga készít el.

Molnár Sándor

Megújul a kultúrház is, amely Zöld Élet Háza néven funkcionál majd

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A megvalósult beruházások közül az egyik legfontosabb, hogy befejeződött Magyarpolány főterének átépítése. Közlekedésbiztonsági szempontból sokkal átláthatóbb és biztonságosabb lett a főtér, amely díszkandeláber-megvilágítást is kapott. Tájépítészek tervei alapján folytatnák a tér csinosítását 2022-ben is. 

Új aszfaltburkolatot kapott a falu műemlék utcája, a Petőfi utca. Emellett egy régi "adósságot", a Kossuth utca felújítását is rendezték tavaly. Bartermegállapodás keretében, a közútkezelővel közösen sikerült szépen felújítani az elhanyagolt állapotú burkolatot. Emellett önerőből rendbe tették az árkokat, és az utca egy részében a vízelvezetést is megoldották, egységes átereszeket, kapubejárókat építettek. A munkálatok második ütemét idén szeretnék tovább folytatni, TOP Plusz-os pályázati forrásból. 

- A tavalyi esztendőben közel 50 millió forint értékű beruházást hajtottunk végre önerőből úgy, hogy közben a forrásaink jelentősen lecsökkentek. Ezt úgy tehettük meg, hogy nagyon költséghatékony gazdálkodást folytattunk - hangsúlyozta évértékelőjében Grőber József. A polgármester hozzátette, természetesen pályázatok segítségével is gyarapodott a település. Hosszas előkészítés után tavaly elindult két TOP-os nagyberuházás is. A turisztikai beruházás keretében várhatóan május végére készül el a szakrális bemutatóközpont a templom mellett. A másik, turisztikai és energetikai pályázat során megújul a kultúrház, amely Zöld Élet Háza néven funkcionál majd, és fontos szerepe lesz a környezettudatosságra való nevelésben. A Tündérkertbe pedig megpróbálják visszatelepíteni az őshonos gyümölcsfajtákat. 

Grőber József polgármester
Forrás: Molnár Sándor/Napló

Grőber József lapunknak elmondta, hogy 2022-ben a Magyar falu program révén tervezik a járda egy szakaszának megépítését a Fő térről a Kossuth utca felé. Szeretnék, ha új burkolatot kapna a Táncsics utca, és játszótér épülne a Deutsches Haus melletti zöldterületen. Két nagyberuházás elindul Magyarpolányban idén. Az egyik kiemelt állami nagyberuházás az iskolai tornaszoba, a másik pedig a nemzetiségi önkormányzat által indított jelentős fejlesztés, amelynek keretében óvodai tornaszoba építése kezdődhet meg, reményeik szerint tavaszszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában