Elhárult az akadály

2022.03.11. 13:00

Két keréken Tapolcától Szigligetig

Év végére elkészülhet a kerékpárút Tapolca és Szigliget között.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Pixabay-illusztráció

Amint azt Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselőtől megtudtuk, az évek óta húzódó megvalósítás elől elhárult az akadály, a kormány határozatot hozott a Tapolca–Szigliget közötti kerékpárút 531,8 millió forintos plusztámogatásáról. – A kilenc kilométer hosszú kerékpárút első tervei alapján hat évvel ezelőtt 411 millió forintos uniós támogatást nyert a megvalósításra az érintett települések konzorciuma. A tervezéstől a támogatási döntésig eltelt két év alatt minden építőanyagnak felment az ára. Újra kellett tervezni az útvonalat, a megvalósítás lehetőségeit. 

Két megoldás körvonalazódott a Szigliget és Hegymagas közötti szakaszon: vagy a meglevő aszfaltút mellett épült volna ki a kerékpárút, vagy pedig a lápos területen. Az előbbinek az akadálya, hogy mintegy száz ingatlantulajdonost érintett volna a kisajátítás. Az utóbbi megoldás egyszerűbbnek és gyorsabbnak látszott, hiszen állami a terület, igaz, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal kellett egyeztetni. Az utóbbi megoldás lesz a megfelelő. Így a kerékpárút a városból Kisapáti felé a meglevő aszfaltúton, arra felfestve halad, majd a Szent György-hegyet északról megkerüli egy aszfaltozott szakasz. A raposkai téglagyárnál ér ki az út, ott a település meglevő útjain halad, és a kultúrháztól szintén meglevő úton kerekezhetnek tovább a biciklisek Hegymagasra. A faluból Szigligetig a lápos területen földúton vezet a nyomvonal – mondta a képviselő. Hozzátette, hogy a kiegészítő összegnek köszönhetően a településeknek nem kell önrészt fizetniük a kerékpárút megvalósításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában