Elegancia és a forma

2022.05.16. 11:30

Veterán autócsodák és Frank Sinatra a balatonfüredi sétányon

Méltó helyszínt biztosít a Balatonfüred Concours d’Elegance számára a kivételes szépségű Tagore sétány, érvelt Valker Viktor üzletember, fő szervező. A félszáz hazai és külföldi veteránautó-különlegességet bemutató eseményt mások mellett Bóka István, Balatonfüred polgármestere nyitotta meg szombaton, melyen bemutatták a rendezvény támogatója csúcsmodelljeit is. Az autók gördülő múzeumának is beillő Balatonfüred Concours d’Elegance, az elegancia és a nagy múltú márkák találkozása hagyományt teremtett Magyarországon is, melynek alapítója Valker Viktor, fővédnöke Zoób Kati divattervező, iparművész.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A rangos eseményt hetedik alkalommal rendezték meg a városban. 

Életre kelt Frank Sinatra, a legendás énekes, színész Gábriel előadóművész, az esemény házigazdája jóvoltából a sétányon, mely zsúfolásig megtelt Balatonfüreden szombaton. A világslágerek, az ismert dallamok tökéletesen illeszkedtek az esemény kivételes eleganciájához, a sétányon ötven különleges autót helyeztek el, melyeket május 13–15. között lehetett megtekinteni, a közönség az Európában is ritkaságnak számító személy- és versenyautókban gyönyörködhetett. 

Salgó András, a főtámogató BMW Group kommunikációs igazgatója köszöntőjét követően méltatta az eseményt Bóka István polgármester, melyet kiemelkedőnek nevezett a város idegenforgalmában. Kontrát Károly képviselő a rendezvény turisztikai jelentősége mellett kiemelte, a bemutató bizonyosan szép élményeket szerez az autók, az autózás kedvelőinek. 
A veterán járművekkel tulajdonosaik pénteken túrán tekintették meg a Balaton-felvidék szépségeit, természeti kincseit, az értékelés több kategóriában szombaton reggel kezdődött meg, majd pedig az eredményhirdetés után az autókkal bemutatkoztak a városban. A zsűriben a műszaki szakemberek mellett, akik az eredetiséget vizsgálták, művészettörténész és képzőművész is helyet foglalt, ugyanis az elegancia és a forma mentén értékelték a kivételes autó­csodákat. 

 

Valker Viktor lapunknak nyilatkozva elmondta, a legrégebbi autó egy 1905-ben gyártott Lorainne Dietrich, illetve egy 1911-es Mercedes. A legkülönlegesebbet az üzletember szerint nehéz megnevezni, mert valamennyi a világ összes hasonló rendezvényén esélyes lenne. Az üzletember, aki gyűjtő egyben, kollekciója több jeles darabját is elhozta, így például egyik büszkeségét, az 1948-as Rolls-Royce Silver Wraithet, melynek első tulajdonosa egy indiai maharadzsa volt, majd az autó árverésen kelt el Londonban. Az üzletember véleménye szerint a magyar gyűjtők igényesek, nagyon komoly autókkal rendelkeznek, abszolút versenyképesek Európában, illetve a világon. 

Mint ismert, a Concours d’Elegance francia kifejezés, jelentése: az elegancia versenye. A kezdetek a 17. századi francia arisztokráciáig nyúlnak vissza, amikor parádézva felvonultatták lovas hintóikat Párizs parkjaiban. Később a lovakat automobilok váltották fel, főleg az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az említett néven adománygyűjtő eseményt szerveztek. Itáliában, a Comói-tó partján 1929 óta rendezik meg a versenyt, amely az egyik legelegánsabb autós társasági esemény a tó partján fekvő luxusvillák kertjében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában